E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29419
Lasīšanai: 3 minūtes

Pašvaldībā jānoskaidro, vai ģimeni uzņems īres dzīvokļu rindā

J
jautā:
15. maijā, 2023
Ilze

Vēlējos noskaidrot, vai ir iespēja iestāties dzīvokļu rindā atkārtoti? Esam daudzbērnu ģimene, bija dzīvoklis, no kura mūs izlika par īres nemaksāšanu, nodeva tiesu izpildītājai; drīz būsim nomaksājuši parādu. Vai mums, daudzbērnu ģimenei, ir iespēja pašvaldībai lūgt dzīvokli īrei vai atkārtoti to nav iespējams izdarīt?

A
atbild:
16. maijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašvaldība ir tiesīga izīrēt tai piederošu dzīvojamo telpu vienīgi likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” noteiktajām personām, ievērojot šā likuma un Dzīvojamo telpu īres likuma noteikumus, kā arī pašvaldības saistošos noteikumus. Pašvaldības dzīvokļi ir konkrētām iedzīvotāju grupām – lielākoties  maznodrošinātajiem, personām ar invaliditāti, kā arī dažādās ārkārtējām situācijām.

Pašvaldības dome savos saistošajos noteikumos var noteikt arī citas personu kategorijas, kuras nav minētas šā likuma 13. un 14. pantā un kurām drīkst sniegt palīdzību, izīrējot dzīvojamo telpu.

Likumā ir paredzēts, ka ar dzīvojamo telpu tiek nodrošinātas:

personas, kuras ar tiesas nolēmumu tiek izliktas no īrētās dzīvojamās telpas Dzīvojamo telpu īres likuma 24. pantā paredzētajā gadījumā, ja tās ir:

  1. a) maznodrošinātas personas, kuras sasniegušas pensijas vecumu, vai personas ar invaliditāti,
  2. b) maznodrošinātas personas, ar kurām kopā dzīvo un kuru apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns, aizgādnībā esoša persona, maznodrošināta pensijas vecumu sasniegusi persona vai maznodrošināta persona, kura ir persona ar invaliditāti,
  3. c) pašvaldības teritorijā dzīvojošas citas personas, kuras pieder pie tās pašvaldības domes noteiktās personu kategorijas, kurām pašvaldība sniedz palīdzību, ja tās tiek izliktas no īrētās dzīvojamās telpas,
  4. d) politiski represētās personas, kuras tiek izliktas no dzīvojamās telpas, ja to lietošanā nav citas dzīvošanai derīgas dzīvojamās telpas,
  5. e) ģimenes un personas, ar kurām kopā dzīvo un kuru apgādībā ir nepilngadīgs bērns ar invaliditāti, vai personas ar invaliditāti, kurām invaliditātes cēlonis ir slimība no bērnības.

Pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka dzīvojamās telpas izīrēšanas kārtību un nosacījumus, kā arī termiņu, uz kādu tiek slēgts dzīvojamās telpas īres līgums.

Noskaidrot, vai jūsu ģimeni uzņems pašvaldības dzīvokļu rindā, varat savā pašvaldībā. Pašvaldība sniedz plašu atbalstu iedzīvotājiem, lai varētu norēķināties par mājokli. Šīs palīdzības saņemšanai mājsaimniecībai, kādam tās pārstāvim ir jānokārto formalitātes, tajā skaitā, regulāri jāsniedz iztikas līdzekļu deklarācija, darbspējīgiem cilvēkiem jāreģistrējas Nodarbinātības valsts aģentūrā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas