E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29402
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Darba devēja uzteikums ilgstošas slimošanas dēļ nav obligāts pienākums

J
jautā:
12. maijā, 2023
Rūta

Pēdējos trīs gados esmu slimojusi vienu gadu sešus mēnešus bez pārtraukuma, B lapa joprojām ir, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra to vairs neapmaksā, bet tā paliek atvērta līdz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas atbildei, jo tiek kārtota invaliditāte, visticamāk, 2.grupa. Darba devējs atsakās rakstīt uzteikumu, jo ir jāmaksā atlaišanas kompensācija trīs algu apmērā. Es uzteikumu pēc pašas vēlēšanos nerakstu. Cik ilgi darba devējs var ar mani šādi uzturēt darba attiecības?

A
atbild:
17. maijā, 2023
Valsts ieņēmumu dienests
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba devējam ir tiesības uzteikt darba līgumu saskaņā ar Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktu, ja viņš konstatē, ka darbinieks pārejošas darbnespējas dēļ nav veicis darbu:

  • vairāk nekā sešus mēnešus, ja darbnespēja bijusi nepārtraukta;

vai

  • vienu gadu triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem.

Darbnespējas periodā netiek ieskaitīts grūtniecības un dzemdību atvaļinājums, kā arī darbnespējas laiks, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā, kura cēlonis ir darba vides faktoru iedarbība vai arodslimība.

Tātad Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktā darba devējam skaidri ir noteikti divi kritēriji - darbnespējas ilgums un iemesls, kas jāņem vērā, vērtējot šīs normas piemērošanu. Turklāt Darba likumā darba devējam nav paredzēts obligāts pienākums uzteikt darba līgumu ar darbinieku, ja pastāv apstākļi, kas atbilst Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punkta tiesiskajam sastāvam -  uzteikums ir darba devēja tiesība, par kuras izmantošanu viņš var brīvi lemt.

Tas nozīmē, ka tikai pats darba devējs nosaka, vai un kā viņš uzteiks darba līgumu konkrētajam darbiniekam.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas