E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29394
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Kā anulēt ziņas par deklarēto dzīvesvietu

J
jautā:
11. maijā, 2023
Natálija

Kā var anulēt deklarēto dzīvesvietu Baltkrievijas pilsonei, kura dzīvo ar savu vīru viņa mātes mājā?

A
atbild:
23. maijā, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 12. panta pirmajā daļā noteikts: “Ziņas par deklarēto dzīvesvietu iestāde anulē, ja: 1) dzīvesvietas deklarētājs vai viņa likumiskais pārstāvis, vai dzīvesvietas deklarētāja vai viņa likumiskā pārstāvja pilnvarota persona, deklarējot dzīvesvietu, sniegusi nepatiesas ziņas; 2) attiecīgajai personai nav tiesiska pamata dzīvot deklarētajā dzīvesvietā.”

Lai anulētu personas deklarēto dzīvesvietas adresi, vispirms jāvēršas ar iesniegumu savā pašvaldībā. (Izmantojot tiešsaistes formu portālā www.latvija.lv, pašvaldībai var iesniegt e-iesniegumu.) Iesniegumā jānorāda iespējami vairāk tādas informācijas, kas varētu palīdzēt pašvaldībai pieņemt lēmumu. Noteikti jānorāda sava deklarētā adrese, personas, kuru vēlaties izdeklarēt no sava īpašuma, vārds un uzvārds, iemesls, kādēļ vēlaties personu izdeklarēt. Iesniegumam jāpievieno īpašumtiesības apliecinoša dokumenta vai dzīvokļa īres līguma kopija, kā arī citu būtisku dokumentu kopijas. Sīkāku informāciju skat. sadaļā “Kā anulēt citas personas deklarēto dzīvesvietu?” šeit.

No jūsu sniegtās informācijas izriet, ka uz personu, kuru ir vēlme izdeklarēt, minētās likuma normas visdrīzāk nav attiecināmas. Viņai ir tiesisks pamats būt deklarētai šajā dzīvesvietā, ja viņa ir laulāta ar mājas īpašnieces dēlu, kurš arī ir deklarēts šajā dzīvesvietā. Citas valsts, konkrētajā gadījumā – Baltkrievijas, pilsonība pati par sevi neizslēdz deklarēšanās tiesisko pamatu tikmēr, kamēr nav iestājies Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 12. panta astotajā daļā noteiktais nosacījums, t. i., “ja dzīvesvietas deklarētājam anulēta izsniegtā reģistrācijas apliecība, pastāvīgās uzturēšanās apliecība vai uzturēšanās atļauja vai beidzies tās derīguma termiņš un mēneša laikā viņam nav noteikts cits tiesiskais statuss Latvijas Republikā vai dzīvesvietas deklarētājs nav saņēmis reģistrācijas apliecību, pastāvīgās uzturēšanās apliecību vai uzturēšanās atļauju”.  

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas