E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29279
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļi un valsts izmaksātie sociālie pabalsti

J
jautā:
25. aprīlī, 2023
Mārtiņš

Labdien! Izskatās, ka likuma normas par uzturlīdzekļiem ir netaisnīgas. Man ir 27 gadi, joprojām saņemu apgādnieka zaudējuma pensiju, jo vidusskolu pabeidzu tikai 23 gadu vecumā, tāpēc augstskolu 24 gadu vecumā nevarēju pabeigt un apgādāt sevi, piemēram, 26 gadu vecumā vēl nespēju. Kāpēc tiesa manu prasību par uzturlīdzekļiem 26 gadu vecumā noraidīja? Tam tā nevajadzētu būt, jo esmu invalīds kopš bērnības un saskaņā ar likuma “Par valsts pensijām” 19. p. 2. daļas 1. punktu nespēju sevi apgādāt. Man bija lēnāka kognitīvā attīstība, bet tagad spējas ir lēcienveidīgi uzlabojušās, un es uzskatu, ka esmu tikpat vērtīga personība un skolu pabeigšu ar teicamām sekmēm, tikai vēlāk nekā citi. No kurienes šis skaitlis 24?

A
atbild:
25. maijā, 2023

Likuma “Par valsts pensijām” 19. pants noteic, ka tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju ir darba nespējīgiem mirušā apgādnieka ģimenes locekļiem, kas bijuši viņa apgādībā (20. pants). Mirušā bērniem apgādnieka zaudējuma pensiju piešķir neatkarīgi no tā, vai viņi ir bijuši mirušā apgādībā.

Par darba nespējīgiem ģimenes locekļiem uzskatāmi:

1) bērni, kas ir jaunāki par 18 gadiem, kā arī bērni neatkarīgi no vecuma, ja viņi kļuvuši par invalīdiem pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas;

2) brāļi, māsas un mazbērni, kas ir jaunāki par 18 gadiem, ja viņiem nav darbspējīgu vecāku, kā arī brāļi, māsas un mazbērni neatkarīgi no vecuma, ja viņiem nav darbspējīgu vecāku un ja viņi kļuvuši par invalīdiem pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas.

Šā likuma noteikumi, kas skar mirušā ģimeni, attiecas arī uz bezvēsts prombūtnē esošā ģimeni, ja apgādnieka bezvēsts prombūtne ir atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Par darba nespējīgiem ģimenes locekļiem uzskatāmas arī šā panta otrajā un trešajā daļā norādītās personas, kuras nav sasniegušas 24 gadu vecumu, ja tās laikā, kad iestājusies apgādnieka nāve, vai vēlāk mācās vai studē vispārējās, profesionālās izglītības iestādēs, koledžās vai augstskolās pilna laika klātienē, izņemot laiku, kad persona ir pārtraukusi studijas.

Pienākums vecākiem apgādāt savu bērnu līdz 24 gadu vecumam likumā noteikts tādēļ, ka praksē parasti līdz šim vecumam bērns studē augstskolā. Tiek pieņemts, ka pēc studiju absolvēšanas persona var iesaistīties darba tirgū un apgādāt sevi pati.

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantijas fonda likuma 3. pantu uzturlīdzekļi no fonda puses tiek izmaksāti personai līdz 21 gada vecumam, ja tā turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību.

Tiesa ir noraidījusi prasību, jo tiek saņemta apgādnieka zaudējuma pensija, ko izmaksā valsts, tātad no valsts puses tiek sniegts atbalsts. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas