E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29270
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Slimības periods proporcionāli ietekmē vidējās izpeļņas aprēķinu

J
jautā:
24. aprīlī, 2023
Ludvigs

Sveiki! No 02.05. dodos ikgadējā atvaļinājumā.
No 30.11.2022. līdz 31.12.2022. man bija darbnespējas lapa. Cik daudz un vai tas kaut kādā mērā ietekmēs manu vidējo izpeļņu, aprēķinot atvaļinājuma naudu? Vai tomēr man ir izdevīgāk doties atvaļinājumā, kad būs nostrādāti pilni seši mēneši pēc darbnespējas lapas?
P.S. Strādāju summēto darba laiku ar četru mēnešu pārskata logu.

A
atbild:
27. aprīlī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atvaļinājuma piešķiršana notiek, pusēm vienojoties, vai pēc iepriekš sastādīta atvaļinājuma grafika. Piešķirot atvaļinājumu, darba devējam ir pēc iespējas jāņem vērā darbinieka vēlmes. Tomēr, kā norādīts juridiskajā literatūrā, “pēc iespējas” nozīmē, ka darba devējam, piešķirot atvaļinājumu, ir tiesības primāri ņemt vērā uzņēmuma normālas darba gaitas nodrošināšanas nepieciešamību, proti, darbinieka vēlmes darba devējam ne vienmēr ir saistošas.

 Neviena no pusēm nav tiesīga vienpersoniski atcelt savstarpējās vienošanās rezultātā piešķirto ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. To nosaka Darba likuma 140. un 150. pants.

Par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai apmaksātā papildatvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā.

Savukārt vidējo izpeļņu saskaņā ar Darba likuma 75. pantu aprēķina no pēdējo sešu kalendāra mēnešu darbinieka darba algas, piemaksām un prēmijām (bruto, t. i., pirms nodokļiem).

Piemēram, ja jums 2023. gada 2. maijā sāksies atvaļinājums, tad 28. aprīlī darba devējs jums izmaksās atvaļinājuma naudu. Tiks aprēķināta vidējā izpeļņa, saskaitot jūsu darba algu par laiku no 2022. gada novembra līdz 2023. gada aprīlim, pieskaitot šajā periodā izmaksātās piemaksas un prēmijas. Viena mēneša slimības periods proporcionāli ietekmēs vidējās izpeļņas aprēķinu – slimības nauda neietilpst darba algā, tā arī nav ne piemaksa, ne prēmija.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas