E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29229
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Vai bērna kopšanas atvaļinājuma laikā veidojas stāžs pensijai

J
jautā:
20. aprīlī, 2023
Sandra

Labdien! Cik saprotu, ņemot vērā jaunos MK noteikumus, mammai, kura atrodas BKA, šo periodu ieskaita stāžā pensijas saņemšanai. Ja BKA kā strādājošais dodas tēvs, vai stāžs tiek ieskaitīts tēvam, nevis mātei?

A
atbild:
11. maijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 6. pantā ir noteikts, ka pensiju apdrošināšanai ir pakļautas arī:

  • personas, kuras kopj bērnu, kas nav sasniedzis pusotra gada vecumu, un saņem bērna kopšanas pabalstu;
  • personas, kuras kopj bērnu, kas nav sasniedzis gada vai pusotra gada vecumu, un saņem vecāku pabalstu.

Tās nav jaunas normas likumā. Tas nozīmē, ka vecāks, kurš bērna kopšanas atvaļinājumā (BKA) saņem vecāku pabalstu un/vai bērna kopšanas pabalstu, ir sociāli apdrošināts, jo par viņu (pabalsta saņēmēju) sociālās iemaksas veic valsts (sociāli apdrošina šo vienu vecāku).

Darba likums katram darbiniekam paredz tiesības uz pusotru gadu ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu, kuru var izmantot līdz bērna 8 gadu vecumam. Abi vecāki šo atvaļinājumu var izmantot gan vienlaikus, gan pārmaiņus, gan pa daļām. Taču pabalstus maksā vienam no vecākiem. Respektīvi, viens no vecākiem pabalstus saņem, otrs – nesaņem. Tas vecāks, kurš atrodas BKA un saņem pabalstus, ir sociāli apdrošināts, otrs vecāks, kurš arī vienlaikus var izmantot darba devēja piešķirto BKA, taču pabalstus nesaņem, nav sociāli apdrošināts. Līdz ar to otram vecākam šajā laikā neveidojas apdrošināšanas stāžs pensijai. Vecāku, kurš saņem pabalstus, valsts apdrošina ne tikai pensijai, bet arī invaliditātei un bezdarbam. Tāpēc, ja māmiņa, kura atrodas BKA, nesaņem pabalstus, pēc šī perioda nevar pretendēt arī uz bezdarbnieka pabalstu.

Savukārt, ja vecāku pabalstu saņem strādājošs vecāks, neizmantojot bērna kopšanas atvaļinājumu (tā arī var, šādā gadījumā vecāku pabalstu izmaksā 50% apmērā), viņš turpina būt sociāli apdrošināts kā darba ņēmējs.

Par jaunajām likuma normām ir cits stāsts. Arī par tām ir nepieciešams zināt vecākiem, kuriem bērns piedzimst, sākot ar šo gadu. Likums tagad paredz vecāku pabalsta nenododamo daļu – divus mēnešus (līdz bērna 8 gadu vecumam) –, kas jāizmanto otram vecākam. Otrs vecāks var un varēs izmantot šos divus mēnešus tikai tad, ja atradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā.

Informācija par vecāku pabalsta izmantošanas jauno kārtību ir pieejama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā, sadaļā “Izmaiņas vecāku pabalsta saņemšanā no 2023. gada”.

Individuālā situācijā varat lūgt konsultāciju VSAA, rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv.

Vēl jāpiebilst, ka likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” saistībā ar vecāku pabalsta nenododamās daļas noteikšanu būs grozījumi (pašreiz likumprojekts ir iesniegts Saeimā), lai būtu paredzētas tiesības personai saņemt vecāku pabalstu (pabalsta daļu) līdz bērna 8 gadu vecumam.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas