E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29226
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Mantošana

J
jautā:
20. aprīlī, 2023
Marina

Labdien! “Latvijas Vēstnesī” tika izsludināta mantojuma ziņa. Ziņā minētajai fiziskajai personai piederēja manta, tai skaitā fiziskā persona bija dalībniece un valdes locekle sabiedrībā ar ierobežotu atbildību (SIA). SIA piederēja nekustamais īpašums. “Latvijas Vēstnesī” minētajai fiziskās personas mantai pieteikusies mantiniece. Mantiniece pārņēma tikai SIA piederējušo nekustamo īpašumu, bet SIA daļas nepārņēma. Kamēr tiek kārtota mantojuma pārņemšana, tika reģistrēta SIA darbības izbeigšana un iecelts likvidators. Vai šāda situācija atbilst normatīvo aktu regulējumam, ka mantiniece pārņem tikai daļu no mantojuma, nevis visu mantu kopā? Kā ir iespējams pārņemt nekustamo īpašumu, kas pieder SIA, nepārņemot SIA daļas? Jau iepriekš pateicos par sniegto atbildi!

A
atbild:
02. maijā, 2023

Saskaņā ar Civillikuma trešās daļas (“Lietu tiesības”) 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās. Līdz ar to mantojuma tiesības ir attiecināmas tikai uz īpašnieka atstāto mantojumu. Kā tas norādīts jautājumā, īpašums piederēja SIA, nevis mantojuma atstājējam, tādējādi runa var būt tikai par kapitāldaļu (daļu) mantošanu. Iespējams, SIA piederošais īpašums pārgāja īpašumā uz citas īpašumtiesību pārejas pamata (piem., pirkuma darījums).

Pamatojoties uz Komerclikuma 191. panta pirmo daļu, dalībnieka nāves gadījumā viņam piederošā daļa pāriet mantojumā viņa mantiniekiem, ja statūtos nav noteikts, ka daļa pāriet sabiedrībai. Ja statūtos paredzēts, ka mirušā dalībnieka daļa pāriet sabiedrībai, tad sabiedrībai ir pienākums izmaksāt mantiniekiem vai (Civillikuma 416. pantā minētajā gadījumā) valstij atlīdzību atbilstoši tai likvidācijas kvotai, kuru saņemtu mirušais dalībnieks mantojuma atklāšanās brīdī.

Atbilstoši Komerclikuma 191. panta otrajai daļai – daļas, kurām nav mantinieku, saskaņā ar Civillikuma 416. pantā noteikto uzskatāmas par bezmantinieku mantu un piekrīt valstij. Likumā noteiktos gadījumos bezmantinieka manta piekrīt pašvaldībai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas