E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29182
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai testamentam jābūt nosauktam par “testamentu”

J
jautā:
17. aprīlī, 2023
Astra

Vai juridiskām prasībām neatbilstoši sastādītu “dāvinājuma līgumu” uz nekustamo īpašumu, ko dāvinātājs sastādījis vairākus gadus pirms savas nāves un ir nodevis apdāvinātajam, pie mantojuma lietas kārtošanas var uzskatīt par testatora pēdējās gribas izpausmi, ņemot vērā Civillikuma 467. pantu? Šis likuma pants paredz, ka mantinieka iecelšanai nav vajadzīga nekāda sevišķa forma un pietiek, ja testators izteic par to savu gribu skaidri un saprotami – vienalga, kādos izteicienos. Šajā gadījumā nekustamā īpašuma īpašnieks savas pēdējās gribas izpausmi ir noformulējis kā “dāvinājuma līgumu”, kurā norādīts, ka “apdāvinātais” visus šos gadus ir rūpējies par “dāvinātāja” īpašumu, gan apsaimniekojot, gan maksājot visus nodokļus, īpašniekam vēl dzīvam esot, gan turpinot to darīt pēc dāvinātāja nāves.

A
atbild:
27. aprīlī, 2023

Civillikuma 390. pants nosaka, ka mantinieki manto pēc likuma, kad nav mantojuma līguma vai testamenta vai kad tie nav spēkā.

Katru vienpusēju rīkojumu (atšķirībā no dāvinājuma līguma, kas ir jānoslēdz dāvinātājam un apdāvinātajam), ko kāds dod savas nāves gadījumam par visu savu mantu vai kādu mantas daļu, vai atsevišķām lietām vai tiesībām, sauc par testamentu (Civillikuma 418. pants). Savukārt testamenti pēc savas formas var būt publiski (pie notāra vai bāriņtiesā taisīti) vai privāti.

Lai privāts testaments būtu spēkā, jābūt pārliecībai, ka to taisījis mantojuma atstājējs un ka tas pareizi izteic viņa pēdējo gribu.

Tāpat privātam testamentam ir noteikta rakstiska forma – mantojuma atstājējam pašrocīgi (ar savu roku) viss testaments ir jāuzraksta un jāparaksta (Civillikuma 446. pants). Tāpat Civillikuma 465. pants paredz –, ja par mantojuma atstājēja nodomu nav nekādu šaubu, testaments nezaudē spēku tādēļ, ka testators maldījies nosaukumā vai aprakstā vai ka personā vai lietā norādītā īpašība vēlāk izzudusi. Savukārt, ja testamentārais rīkojums nav nobeigts un noslēgts, tam nav nekāda spēka (Civillikuma 458. pants).

Līdz ar to, lai būtu iespējams atbildēt, vai konkrētais jūsu rīcībā esošais dokuments varētu tikt uzskatīts par testamentu, ir nepieciešams ar to iepazīties un izvērtēt, vai tas atbilst likumā izvirzītajām privāta testamenta prasībām. Aicinu jūs vērsties pie zvērināta notāra. Papildus jānorāda, ka katru testamentu, kas neatbilst kādam likuma noteikumam, ieinteresētās personas (citi mantinieki) var apstrīdēt tiesā (sk. Civillikuma 636.–638. pantu).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas