E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29159
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Parādu piedziņa

J
jautā:
14. aprīlī, 2023
Inese

Labdien! Pirms vairāk nekā 10 gadiem piekritu būt par galvotāju salīdzinoši nelielam kredītam – 500 eiro. Pēc kāda laika ceļi ar aizņēmēju šķīrās, solot, ka ar aizņēmuma atmaksu problēmu nebūs. Tomēr pirms vairākiem gadiem man zvanīja un apgalvoja, ka aizdevums netiek maksāts. Iedevu kontaktus (kādi tobrīd bija), lai kredīta ņēmēja savu parādu atmaksātu. Šobrīd jau zvanīja no “Gelvora Sergel”, ka summa ir sasniegusi gandrīz 4000 eiro un persona, kurai jāmaksā kredīts, nav sasniedzama. Līdz ar to saistības pāriet uz mani. Summa, kamēr maksāju līdz 50 eiro mēnesī, visu laiku palielinās, jo procentu aprēķins netiek apturēts. Saprotu, ka tā ir mana atbildība. Gribētu zināt savas tiesības, ko varu darīt vai prasīt. Vai parāds nebūtu jāaptur, ja piekritu maksāt?

A
atbild:
02. maijā, 2023

Parādu ārpustiesas piedziņas procesu Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums. Saskaņā ar minētā likuma 7. pantu kreditors vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs, uzsākot parāda atgūšanu, rakstveidā paziņo parādniekam par parāda esamību un aicina labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības, kā arī sniedz informāciju par kreditora prasījuma rašanās tiesisko pamatu – kreditora un parādnieka noslēgtā darījuma veidu, darījuma noslēgšanas datumu un darījuma priekšmetu, parāda apmēru, tai skaitā pamatparāda apmēru, procentiem par naudas summas vai citu atvietojamu lietu lietošanas atvēlējumu, pielīgtiem vai likumiskiem procentiem un līgumsoda apmēru, parāda atgūšanas izdevumiem (ja tādi ir), parāda atmaksas kārtību un termiņu u. c.

Saskaņā ar Civillikuma 1692. pantu galvojums ir ar līgumu uzņemts pienākums atbildēt kreditoram par trešās personas parādu, neatsvabinot pēdējo no tās parāda. Tādējādi sākotnēji jums būtu jāizvērtē aizdevuma līgums un galvojuma līgums (ja tas tika noslēgts kā atsevišķs līgums).

Tāpat jāizvērtē, vai kreditora vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēja prasījumu tiesībām nav iestājies noilgums (noilguma iestāšanās – Civillikuma 1896. pants). Komerclikuma 406. panta izpratnē no komercdarījuma (aizdevuma) izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš. Šāds termiņš ir skaitāms no tā brīža, kad parādnieks ir pārstājis pildīt līgumā noteiktās saistības un kreditors ar atgādinājumu nav noilguma tecējumu (nepārtrauktu 3 gadu garumā) pārtraucis.

Saskaņā ar Civillikuma 1763. pantu procentu pieaugums apstājas:

  • kad vēl nesamaksāto procentu daudzums sasniedzis kapitāla lielumu;
  • kad par parādnieka mantu atklāj konkursu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju uzraudzības iestāde Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma 4. panta izpratnē ir Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. Jums ir tiesības vērsties PTAC ar lūgumu izvērtēt parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēja darbības un prasījumu likumību.
Jebkurā gadījumā, ņemot vērā jautājuma sarežģītību un apstākļu pārbaudes nepieciešamību, aicinām jūs vērsties pie jurista vai zvērināta advokāta jautājuma izpētes un konsultāciju saņemšanas nolūkā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas