E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29094
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par būvju ierakstīšanu zemesgrāmatā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2023
Pēteris

Plānoju iegādāties īpašumu. Zeme, uz tās atrodas vairākas ēkas. Ēkas uzbūvētas un nodotas ekspluatācijā. Viena ēka ir malkas šķūnis 23 m2. Otra ēka ir garāža 58 m2. Atrodas ciematā. Ēkas nodotas ekspluatācijā, bet nav ierakstītas zemesgrāmatā. Būvniecības ierosinātājs BIS sistēmā un arī ekspluatācijas aktos norādītais ir pārdevējs. Nevaram vienoties ar pārdevēju par to, ka ēkas būtu jāieraksta zemesgrāmatā un pēc tam es pērku īpašumu jau ar šīm divām ēkām. Interesē īpašumu iegādāties jebkurā gadījumā, arī bez šo divu ēku ierakstīšanas zemesgrāmatā.

Jautājumi:

  1. Malkas šķūnis 23 m2. Vai saskaņā ar likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” 19. pantu šī ēka nav jāieraksta zemesgrāmatā un vai savas īpašumtiesības uz šķūni varēšu pierādīt uz pirkuma līguma pamata?
  2. Garāža 58 m2. Ir ekspluatācijā pieņemšanas akts uz veco īpašnieku. Vai pastāv iespēja man kā jaunajam īpašniekam pēc pirkuma līguma noslēgšanas ierakstīt šo ēku uz sava vārda zemesgrāmatā?
  3. Ja garāžu 58 m2 es nevaru ierakstīt uz sava vārda pēc pirkuma līguma noslēgšanas, vai vecais īpašnieks varēs lūgt garāžu ierakstīt uz mana vārda, piemēram, pēc pusgada? Vai arī šī iespēja zūd, līdzko īpašums tiek man pārdots? Vai garāža, kaut arī ir pieņemta ekspluatācijā, vienmēr paliks kā būve ar nenoskaidrotām īpašumtiesībām un to vairs nebūs iespējams iekļaut īpašuma sastāvā?
A
atbild:
12. aprīlī, 2023
Rēzeknes tiesa
Gunārs Siliņš, priekšsēdētāja vietnieks

Pircēja interesēs vislabāk ir iegādāties īpašumu ar sakārtotām īpašumtiesībām uz ēkām. Vēlāk to izdarīt ir problemātiski. Ņemot vērā, ka būvniecība veikta uz pārdevēja vārda, taču pārdevējs nevēlas neko darīt, pircējs varētu uz pilnvaras pamata ierakstīt ēkas zemesgrāmatā.

Par šādu darbību veikšanu noteikti vajag rakstiski vienoties līgumā.

Atsauce uz likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” 19. pantu nav korekta, jo tajā ir minēts patstāvīgs ēku īpašums, savukārt konkrētajā situācijā runa ir par zemes un ēku īpašumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 294 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas