E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23662
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Kāda valsts nodeva jāmaksā, ja fiziskā un juridiskā persona maina nekustamo īpašumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūlijā, 2021
Gunta

Kādā apmērā būs maksājama valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, ja plānots veikt nekustamo īpašumu maiņas darījumu starp fizisku un juridisku personu?

A
atbild:
09. jūlijā, 2021
Rēzeknes tiesa
Gunārs Siliņš, priekšsēdētāja vietnieks

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 1250 “Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā” 5.1. punktu īpašuma atsavināšana uz līguma vai tiesas lēmuma pamata par izsoles akta apstiprināšanu vai uz tiesas lēmuma pamata par nekustamā īpašuma nostiprināšanu nosolītājam, līdzīpašniekam vai kreditoram ir 1,5% no nekustamā īpašuma vērtības (eiro), ja īpašuma tiesības iegūst fiziska persona.

Bet saskaņā ar 5.2. punktu īpašuma atsavināšana uz līguma vai tiesas lēmuma pamata par izsoles akta apstiprināšanu vai uz tiesas lēmuma pamata par nekustamā īpašuma nostiprināšanu nosolītājam, līdzīpašniekam vai kreditoram ir 2% no nekustamā īpašuma vērtības (eiro), ja īpašuma tiesības iegūst juridiska persona. Turklāt noteikumu 8.2. punkts noteic, ka, aprēķinot valsts nodevu, par nekustamā īpašuma vērtību uzskatāms augstākais no augstāk novērtētā nekustamā īpašuma vērtības, ja slēgts maiņas līgums.  

Saskaņā ar iepriekš Ministru kabineta noteikumos minēto, maksājamā valsts nodeva ir no augstāk novērtētā nekustamā īpašuma vērtības 2% apmērā, ja īpašuma tiesības iegūst juridiska persona, vai 1,5 % no nekustamā īpašuma vērtības (eiro), ja īpašuma tiesības iegūst fiziska persona.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas