E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29086
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai autoratlīdzības saņēmējs citai saimnieciskajai darbībai var piemērot faktiskos izdevumus

J
jautā:
05. aprīlī, 2023
Uldis

Esmu pašnodarbināta persona, kuras darbības virzieni ir gan fotografēšana, gan dizains (jomas, kurām var piemērot nosacīto attaisnoto izdevumu daļu 50% apmērā no autoratlīdzības ieņēmumiem), gan cita veida saimnieciskā darbība, kurai nosacīto attaisnoto izdevumu daļu nepiemēro. Vai šādā gadījumā es varu vienlaikus piemērot darbības virzieniem ar autoratlīdzībām nosacīto attaisnoto izdevumu daļu, bet citiem darbības virzieniem, kuri nav saistīti ar autoratlīdzību saņemšanu, faktiskos attaisnotos izdevumus?

A
atbild:
02. maijā, 2023

Autoratlīdzības saņēmējs kā saimnieciskās darbības veicējs (pašnodarbinātais) vispārējā nodokļu režīmā maksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI), iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) un minimālās VSAOI.

Saimnieciskās darbības veicēja ienākums vispārējā nodokļu režīmā ir peļņa – ieņēmumi, no kuriem atskaita ar saimniecisko darbību saistītos izdevumus.

Ja autoratlīdzības saņēmējs negūst cita veida saimnieciskās darbības ieņēmumus, saimnieciskās darbības izdevumos var iekļaut 25% vai 50% nosacīto izdevumu, kas saistīti ar samaksas par intelektuālo īpašumu gūšanu atbilstoši autora darba vai izpildījuma veidam. Šādā gadījumā izdevumi nav jāpierāda ar attaisnojuma dokumentiem.

Ja autoratlīdzības saņēmēja saimnieciskās darbības faktiskie izdevumi ir lielāki nekā 25% vai 50% no ieņēmumiem, var piemērot faktiskos saimnieciskās darbības izdevumus uz attaisnojuma dokumentu pamata. Šajā gadījumā nepiemēro nosacītos izdevumus 25% vai 50% apmērā no saimnieciskās darbības ieņēmumiem.

Ja autors papildus autordarbam, par ko saņem autoratlīdzību, veic arī cita veida saimniecisko darbību, tai var piemērot izdevumus, kuri saistīti ar ienākuma gūšanu no šīs saimnieciskās darbības, kā paredzēts likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”.

Ja saimnieciskās darbības veicējs saņem autoratlīdzību un citu veidu saimnieciskās darbības ienākumus, visus saimnieciskās darbības ienākumus summē gan VSAOI, gan IIN aprēķināšanai.

Informācija par nodokļu piemērošanu un grāmatvedības jautājumiem ir pieejama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē, norādē “Saimnieciskās darbības veicēji”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas