E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29085
Lasīšanai: 2 minūtes
2
3
2
3

Ja pircējs nereģistrē īpašuma tiesības zemesgrāmatā

J
jautā:
05. aprīlī, 2023
Anna

Ir pārdots nekustamais īpašums – vasarnīca. Noformēts pie notāra. Jaunais īpašnieks nesteidzas to ierakstīt uz sava vārda zemesgrāmatā. Formāli es esmu īpašnieks. Cik ilgi šāda situācija var pastāvēt? Ļoti uztraucos. Paldies!

A
atbild:
18. aprīlī, 2023

Normatīvajos aktos nav noteikts termiņš, kādā jaunajam nekustamā īpašuma īpašniekam ir jāreģistrē zemesgrāmatā īpašuma tiesības. Jūsu gadījumā būtu nepieciešams izvērtēt noslēgtā pirkuma līguma nosacījumus, piemēram, vai tas paredz konkrētu termiņu īpašuma tiesību nostiprināšanai zemesgrāmatā, vai ir paredzēta iespēja vienpusēji atkāpties no līguma, ja tas netiek darīts, kā arī, vai atbilstoši līgumam nav paredzētas pārdevēja tiesības veikt nostiprinājumu zemesgrāmatā. Aicinātu jūs konsultēties ar juristu (vai notāru, pie kura noformējāt pirkuma līgumu), lai izvērtētu jūsu iespējas konkrētajā gadījumā.

Tāpat jānorāda, ka saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās. Līdz ierakstīšanai zemesgrāmatās nekustamā īpašuma ieguvējam pret trešajām personām nav nekādu tiesību, proti, viņš nevar izlietot nevienu no priekšrocībām, kas saistītas ar īpašumu, un viņam jāatzīst par spēkā esošu visa uz šo nekustamo īpašumu attiecošās tās personas darbība, kura pēc zemesgrāmatām apzīmēta par šā īpašuma īpašnieku. Tomēr viņam ir tiesība ne vien prasīt atlīdzību par visu uz nekustamo īpašumu attiecošos agrākā īpašnieka ļaunticīgo darbību, bet arī prasīt, lai pēdējais sper visus nepieciešamos soļus nekustamā īpašuma pārejas ierakstīšanai zemesgrāmatās (993. panta 1. daļa).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas