E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28991
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Hipotekārā kredīta maksājumi īpašumtiesības uz dzīvokli nerada

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. martā, 2023
Evita

Labdien! Vīrs iegādājās dzīvokli pirms laulības (hipotekārais kredīts), laulība tika noslēgta vēlāk. Kādas ir sievas tiesības uz dzīvokli šķiršanās vai vīra nāves gadījumā (kopīgu bērnu nav)? Sieva katru mēnesi veic arī pusi no hipotekārā kredīta atmaksas, kas oficiāli norādīts no viņas bankas konta uz vīra bankas kontu ar atzīmi “puse no hipotekārā kredīta atmaksas”.

A
atbild:
27. martā, 2023

Dzīvoklis, kas iegādāts pirms laulībām, ir jūsu vīra atsevišķā manta (nekustamais īpašums) atbilstoši Latvijas Republikas Civillikuma 91. panta pirmajā punktā noteiktajam. Īpašumtiesībām ir arī tā saucamā īpašuma konstitucionālā garantija, kas ir nostiprināta Latvijas Republikas Satversmes 105. pantā. Lai kļūtu par tiesisko dzīvokļa īpašnieci, jums ir jānostiprina savas īpašumtiesības uz to zemesgrāmatās atbilstoši Latvijas Republikas Civillikuma 994. pantā noteiktajam. Proti, tas, ka jūs veicat maksājumus par hipotēku, īpašumtiesības uz dzīvokli nerada.

Strīda gadījumā jums ir tiesības atprasīt no vīra atmaksāt jūsu veiktos hipotekāros maksājumus tiesā, kā pierādījumu iesniedzot attiecīgo maksājumu uzdevumus. Lai sniegtu precīzu atbildi par prasības pieteikuma saturu, ir jāzina, par ko jūs ar vīru esat vienojušies, proti, kāpēc jūs veicat hipotekāros maksājumus.

Savukārt šķiroties laulātajiem ir jāvienojas par visas to kopējās mantas sadali atbilstoši Civillikuma 89. pantā noteiktajam.

Attiecībā uz mantojumu ir jāņem vērā, ka Civillikumā ir nostiprināti trīs mantojuma veidi: likumiskais, testamentārais un līgumiskais. Ja nav ne līguma, ne testamenta, pēc likuma pārdzīvojušais laulātais manto aizgājēja mantu. Pieņemot mantojumu, ir jāatceras, ka mantot var tikai visu mantu kā kopību, tostarp saistības (piemēram, hipotekārās saistības, ja tās vēl nav izbeigtas, un citas).

Nevar izslēgt arī tādu gadījumu, ka jūsu vīrs nolems sastādīt testamentu vai noslēgt mantojuma līgumu, novēlot savu mantu kādai trešajai personai. Tādā gadījumā jums paliek tiesības atprasīt no mantojuma masas savu neatņemamo daļu, kas ir puse no tās daļas, kuru jūs mantotu pēc likuma (atbilstoši Latvijas Republikas Civillikuma 422., 423., 424. pantā noteiktajam).

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas