E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28922
Lasīšanai: 4 minūtes

Sociālās palīdzības saņemšanai ir pienākums sniegt patiesas ziņas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2023
Ira

Labdien! Jautājums par iztikas līdzekļu deklarāciju un materiālā stāvokļa izvērtēšanu. Kad izvērtēja manu situāciju, saskāros ar to, ka sociālais darbinieks par ienākumu uzskatīja jebkuru ienākošo transakciju uz manu bankas kontu. Piemēri: es nopirku veikalā preci, bet pēc tam to atdevu atpakaļ, es aizdevu draugam naudu, un viņš to atdeva. Vai tiešām nauda, kuru man atdod, ir uzskatāma par ienākumu? Vai šādas situācijas ir aprakstītas likumā, vai arī sociālais darbinieks pats par to lemj?

A
atbild:
17. martā, 2023

Lai sniegtu sociālo palīdzību, sociālais dienests novērtē mājsaimniecības materiālo situāciju. Ienākumi tiek norādīti iztikas līdzekļu deklarācijā, lai piešķirtu trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu. Kārtība noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”.

Sociālajā dienestā jāiesniedz vairāki dokumenti, tai skaitā personu kredītiestāžu vai pasta norēķinu sistēmas kontu pārskati par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem.

Iztikas līdzekļu deklarāciju sociālais dienests sadarbībā ar iesniedzēju pašvaldības informācijas sistēmā sagatavo elektroniski, izmantojot valsts un pašvaldības informācijas sistēmās esošos datus un klienta iesniegtajos dokumentos iekļautās ziņas.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā ir uzskaitīts, ko neuzskata par ienākumiem, vērtējot atbilstību trūcīgā statusam: ģimenes valsts pabalstu un piemaksas ģimenes valsts pabalstam, bērna invalīda kopšanas pabalstu, pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, pabalstu par asistenta izmantošanu, pabalstu transporta izdevumu kompensēšanai invalīdam, kuram ir apgrūtināta pārvietošanās, pabalstu ar celiakiju slimam bērnam, pabalstus bērna piedzimšanas un personas nāves gadījumā, pašvaldības sociālās palīdzības pabalstus un vēl virkni citu ienākošo maksājumu.

Nepieciešamās informācijas apjoms detalizētāk noteikts pašvaldības saistošajos noteikumos.

Sociālās palīdzības saņemšanai likums nosaka pienākumu sniegt ziņas par sevi, sadarboties ar sociālo dienestu savas sociālās situācijas novērtēšanā un pildīt sociālā dienesta ieteikumus šīs situācijas uzlabošanai. Pašvaldība var veikt pārbaudi, gan pieprasot papildu ziņas, gan apsekojot mājsaimniecību.

Lūdzot atbalstu no pašvaldības, personai jābūt gatavai, ka pašvaldība pārbaudīs, vai tā patiešām atbilst trūcīgā statusam. Jums jāzina paskaidrot, kas ir kontā ienākošie maksājumi, ja zināt un varat apliecināt, ka tie nav ienākumi.

Tiesību akti nenosaka, kā sociālajam darbiniekam būtu jāanalizē katra konta izdrukas pozīcija un bankas operācijas. Tā kā bankas konta izdrukā redzams gan katra ienākošā maksājuma pārskaitītājs, gan izejošā maksājuma adresāts, pēc izdrukām ir atšķirami vērā neņemamie ienākumi no vērā ņemamajiem. Savukārt klienta pienākums ir sniegt objektīvas ziņas par saviem ienākumiem (arī neregulārajiem), apliecināt šo ziņu patiesumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas