E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28908
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Īpašuma atsavināšana, ja nav ieraksta zemesgrāmatā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2023
Juris

Apmēram pirms 30 gadiem īpašnieks pārdeva daļu nekustamā īpašuma (zemi). Pircējs nesteidzās nokārtot dokumentus, lai kļūtu par saimnieku. Kad stājos mantojumā, minētais īpašums tika uz mana vārda ierakstīts zemesgrāmatā. Vai es drīkstu šo īpašumu pārdot citai personai, jo uz maniem mutiskajiem lūgumiem sakārtot dokumentus pircēja mantinieks nereaģē?

A
atbild:
11. aprīlī, 2023
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Minētais pants noteic, ka līdz ierakstīšanai zemesgrāmatā nekustamā īpašuma ieguvējam pret trešajām personām nav nekādu tiesību, respektīvi, viņš nevar izlietot nevienu no priekšrocībām, kas saistītas ar īpašumu, un viņam jāatzīst par spēkā esošu visa uz konkrēto nekustamo īpašumu attiecošās personas darbība, kura zemesgrāmatā ierakstīta kā nekustamā īpašuma īpašnieks.

Normatīvie akti nenosaka termiņu, kādā nekustamais īpašums jāieraksta zemesgrāmatā.

Zemesgrāmatu likuma 1. pantā ir noteikts, ka nekustamo īpašumu ierakstīšana un lietu tiesību nostiprināšana ir obligāta. Arī Civillikuma 993. pantā ir noteikts, ka zemesgrāmatā ir jāieraksta katra īpašnieka maiņa.

Līdz ar to īpašnieks, kurš ir ierakstīts zemesgrāmatā, var rīkoties ar īpašumu. Vienīgi zemesgrāmatā ierakstīts īpašums piešķir tā īpašniekam pilnu, likumisku varu pār īpašumu, proti, to pārdot, nodot mantojumā vai citādi atsavināt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 263 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas