E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28886
Lasīšanai: 3 minūtes

Parādnieka tiesības piespiedu izpildes procesā

J
jautā:
10. martā, 2023
Jurijs

Labdien! Esmu trūcīga persona jau vairāk par gadu, uzrakstīju e-pastu tiesu izpildītājam ar lūgumu norakstīt parādus, bet viņš atsakās. Atbildēja, ka man vajag atmaksāt visu un parāds netiks norakstīts. Parādā jau esmu 15 gadus. Vai tiesu izpildītājs var tā rīkoties?

A
atbild:
26. maijā, 2023

Tiesu izpildītājam nav tiesību pēc savas iniciatīvas vai parādnieka lūguma “norakstīt” jeb nepiedzīt parādnieka parādsaistības.

Ja kreditors ir vērsies tiesā un sprieduma izpilde ir nodota tiesu izpildītājam, tad šādam parādam noilguma faktiski nav. Proti, lieta pie tiesu izpildītāja var glabāties vairākus gadu desmitus, un piedziņu var uzsākt tad, kad parādniekam ir pietiekami ienākumi.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 451 “Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm” 11. punkts nosaka: zvērinātam tiesu izpildītājam ir tiesības samazināt amata atlīdzības taksi, piemērojot koeficientu 0,5, ja persona normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir atzīta par trūcīgu, bet, ja personai piešķirts politiski represētās personas statuss, samazināt amata atlīdzības taksi, piemērojot koeficientu 0,5, ir zvērināta tiesu izpildītāja pienākums.

Tā kā jums ir trūcīgas personas statuss, varat vērsties pie tiesu izpildītāja ar iesniegumu un lūgt samazināt amata atlīdzības taksi, piemērojot koeficientu 0,5.

Tāpat iesakām jums iepazīties ar Fiziskas personas atbrīvošanas no parādsaistībām likumu.

Šī likuma mērķis ir veicināt fiziskās personas, kurai ir vai ir bijis trūcīgā vai maznodrošinātā mājsaimniecībā esošās personas statuss, maksātspējas atjaunošanu un finanšu pratības stiprināšanu, nosakot principus un procedūras fiziskās personas atbrīvošanai no parādsaistībām, kuras radušās no patērētāja kreditēšanas līguma Patērētāju tiesību aizsardzības likuma izpratnē un kurām iestājies izpildes pienākums, un tādējādi veicināt personas līdzdalību ekonomiskajā vidē.

Vienlaikus no parādsaistībām fiziskā persona var tikt atbrīvota tikai tādā gadījumā, ja personas visu parādsaistību pamatparāda un blakus saistību kopējais apmērs pārsniedz vienu valstī noteikto minimālo mēneša darba algu, bet nepārsniedz 5000 eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas