E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28881
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Kad trokšņošana atzīstama par sīko huligānismu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2023
Aldis

Labvakar! Kādas šobrīd ir iespējas likumiski vērsties pret kaimiņiem, kuri regulāri spēlē klavieres? Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss, kurā bija atrunātas iespējas, konkrēti, 167.1 pants “Akustiskā trokšņa normatīvu un vides trokšņa robežlielumu pārkāpšana”, vairs nav spēkā. Vai šādas darbības ir iespējams traktēt kā sīko huligānismu un personas miera traucēšanu?

A
atbild:
19. aprīlī, 2023
Sandis Zellis
jurists

Ja kaimiņš patiesi regulāri trokšņo, iespēju robežās konfliktu ar trokšņotāju vajadzētu izrunāt. Ja pārrunas nelīdz un troksnis turpinās, tad jums ir iespēja ziņot policijai.

Vienlaikus jāatceras, ka trokšņošana tiešā veidā nav aizliegta, taču trokšņotājus var saukt pie atbildības par sīko huligānismu. Savukārt, lai konstatētu sīko huligānismu, ir jākonstatē necieņa pret sabiedrību vai bezkaunīga rīcība, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru. Administratīvo sodu likuma par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valodas lietošanas jomā 11. pants noteic, ka par sabiedriskās kārtības traucēšanu, pārkāpjot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot personu mieru, iestāžu, komersantu vai citu institūciju darbu vai apdraudot savu vai citu personu drošību (sīkais huligānisms), piemēro naudas sodu no 70 līdz 500 eiro.

Vēršu uzmanību, ka klavieru spēlēšana, visticamāk, nevarētu tikt atzīta par necieņu, bezkaunīgu rīcību pret kaimiņiem. Tāpat norādu, ka pieļaujamo trokšņu līmeni vidē noteic Ministru kabineta 2014. gada 7. janvāra noteikumi Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība”, tomēr šo noteikumu piemērošana attiecībā uz sadzīviska rakstura trokšņošanu praksē faktiski nav iespējama, jo tiesības noteikt trokšņu līmeni ir tikai sertificētām laboratorijām, turklāt mērījumi jāveic ilgstošā laika periodā.  

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas