E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28867
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kara noziegumi un sods par tiem

J
jautā:
08. martā, 2023
Toms

Sveiki! Saistībā ar notikumiem pasaulē mani interesē, kas ir kara noziegumi un kas par tiem draud.

A
atbild:
20. aprīlī, 2023
Tieslietu ministrija
Krimināltiesību departaments

Jēdziens “kara noziegumi” ir definēts Krimināllikuma (turpmāk – KL) 74. pantā, kas nosaka, ka kara noziegums ir Latvijas Republikai saistošajās starptautiskajās tiesībās aizliegtu kara vešanas noteikumu vai starptautisko humanitāro tiesību pārkāpšana, tai skaitā humanitāro tiesību aizsargātas personas slepkavošana, spīdzināšana vai necilvēcīga izturēšanās pret šādu personu, ķīlnieku sagrābšana, nelikumīga deportācija, pārvietošana, brīvības ierobežošana, pilsētu vai citu objektu neattaisnojama postīšana vai citas aizliegtas darbības.

Definējot kara noziegumus, Krimināllikumā ņemti vērā starptautiskie tiesību akti, it īpaši:

Norādāms, ka starptautiskajos tiesību aktos iekļauti dažādi un detalizēti kara noziegumu apraksti, piemēram, Romas Starptautiskās Krimināltiesas statūtu 8. pants kara noziegumu uzskaitījumā kā kara noziegumu ietver arī konkrētu ieroču veidu lietošanu. Tāpēc KL 74. pantā iekļautais darbību saraksts nav izsmeļošs, bet tajā ir ietverta atsauce uz Latvijas Republikai saistošajās starptautiskajās tiesībās aizliegtu kara vešanas noteikumu vai starptautisko humanitāro tiesību pārkāpšanu.

Par kara noziegumu izdarīšanu KL paredz personu sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz divdesmit gadiem. Papildus informējam, ka saskaņā ar KL 57. pantu personai, kura izdarījusi kara noziegumu, kriminālatbildības noilgums neiestājas. Tādējādi, neatkarīgi no tā, cik ilgs laikposms ir aizritējis no kara nozieguma izdarīšanas, personu var saukt pie atbildības par kara noziegumiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas