E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28865
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kreditors var vērst piedziņu uz laulāto kopmantu

J
jautā:
08. martā, 2023
Jana

Labdien! Jautājums par mantojumu. Ar civilvīru ir reģistrēta laulība. Laulības laikā esam iegādājušies īpašumu (dzīvokli), zemesgrāmatā šo īpašumu reģistrēja uz mana vārda. Kas notiek pēc vīra nāves, ja viņam ir nenomaksāti kredīti? Vai man jākārto dokumenti? Vai arī paliek, kā pašlaik ir reģistrēts zemesgrāmatā, un esmu vienīgā dzīvokļa īpašniece? Vai es varu dzīvokli pārdot?

A
atbild:
11. aprīlī, 2023
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā, ievērojot Zemesgrāmatu likuma 16. panta pirmo daļu (nekustamā īpašuma īpašnieku, norādot fiziskajai personai vārdu, uzvārdu, personas kodu, bet, ja tā ir laulībā, tad, ievērojot laulāto mantiskās attiecības, papildus minot, ka nekustamais īpašums ir laulātā atsevišķa manta vai ka tas ietilpst laulāto mantas kopībā, vai ka laulātajiem ir visas mantas šķirtība (Civillikuma 91., 111., 117., 125. un 127. pants). 

Saskaņā ar Civillikuma 89. panta otro daļu viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta. Līdzdalība var notikt ar mantisku ieguldījumu vai nemantisku ieguldījumu. Manta, kas nav iegūta iepriekš minētajos apstākļos, ir atzīstama par laulāto atsevišķu mantu. Šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās.

Ja nekustamais īpašums ir iegādāts laulības laikā un Uzņēmumu reģistrā nav reģistrēts laulības līgums par mantas šķirtību, tiesu izpildītājs var vērst piedziņu uz nekustamo īpašumu kā daļu no laulāto kopmantā esošās mantas.

Civilprocesa likuma 570. panta pirmā daļa paredz, ka piedziņu vērš uz fiziskās personas mantu, tostarp šīs personas daļu kopīpašumā un laulāto kopmantā, kā arī likumā noteiktajos gadījumos – uz laulāto mantas kopību. 

Ja parādnieks ir miris, svarīgi noskaidrot, vai viņam pēc nāves ir palikusi manta, uz kuru varētu pretendēt mantinieki un/vai kreditori.

Kreditori var pieteikt pretenziju uz mantojumu un lūgt izsludināt mantojuma atklāšanos (Notariāta likuma 293. pants) vai pieteikt kreditora pretenziju mantojuma lietā.

Lai izvairītos no nenoteiktības šajos jautājumos, ieteicams ar laulāto vienoties par konkrētā nekustamā īpašuma statusu un reģistrēt attiecīgu atzīmi par atsevišķo īpašumu (skatīt Zemesgrāmatu likuma 16. panta pirmā punkta a  apakšpunktu un 61. pantu), kā arī noslēgt līgumu par laulāto mantiskajām attiecībām.

Nekustamā īpašuma pārdošanai laulības laikā būs nepieciešama laulātā piekrišana.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas