E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28859
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai neklātienē studējošam pedagogam jāatstrādā mācību dēļ kavēta darba diena

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2023
Sigita

Labdien! Es studēju LU par sākumskolas skolotāju neklātienē 4. kursā. Strādāju PII par audzinātāju, tāpēc mācību dēļ nākas kavēt vienu darba dienu. Vai man šī diena ir jāatstrādā, ja esmu skolā un apgūstu to profesiju, kurā šobrīd arī strādāju?

A
atbild:
16. martā, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi” 15. punktā noteikts, ka pedagoga darba slodzi astronomiskajās stundās plāno izglītības iestādes vadītājs sadarbībā ar pedagogu, nosakot darba pienākumus gada laikā.

Minēto noteikumu 32.4. punkts nosaka, ka pirmsskolas izglītības pedagogiem ir 40 darba stundas nedēļā – darba stundas ar izglītojamiem (atbilstoši šo noteikumu 3. pielikumā norādītajam darba slodzes sadalījumam) un darba stundas, lai sagatavotos nodarbību vadīšanai. MK noteikumu Nr. 445 3. pielikuma 8. punktā ir noteikts, ka pirmsskolas pedagoga darba slodze ir 40 stundas nedēļā. Kopējā gada slodze ir noteikta 1760 stundu apmērā.

Ja studiju dēļ jūs vienu dienu nedēļā neatrodaties darbā, tad jūsu nedēļas slodze nevar būt 40 stundas. Tas vēl nenozīmē, ka kopējo gada slodzes normu jums nebūtu iespējams izpildīt, iespējams, strādājot ar ievērojamu pārslodzi, turklāt tā kolēģa vietā, kurš jūs aizvietojis prombūtnes laikā. Vienkāršāk un saprotamāk būtu, ja jums veiktu pārtarifikāciju, ņemot vērā reāli nostrādāto laiku.

Darba likuma 157. pantā ir noteikts, ka darbiniekam, kurš, nepārtraucot darbu, mācās jebkura veida izglītības iestādē, saskaņā ar darba koplīgumu vai darba līgumu piešķir mācību atvaļinājumu ar darba algas saglabāšanu vai bez tās, t. sk. valsts pārbaudījuma kārtošanai vai diplomdarba izstrādāšanai un aizstāvēšanai piešķir 20 darba dienas ilgu mācību atvaļinājumu ar darba algas saglabāšanu vai bez tās. Cita veida atbalstu neklātienē studējošajiem likums nenosaka. Tas nenozīmē, ka pirmsskolas izglītības iestāde, kurā jūs strādājat, nebūtu tiesīga, saskaņojot ar dibinātāju, noteikt cita veida atbalstu neklātienē studējošajiem darbiniekiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas