E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28782
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

Darba devējs algai piemēro VID prognozēto vai paša darbinieka prognozēto mēneša neapliekamo minimumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2023
Elīna

Darbiniekam ar 2022. gada janvāri paaugstināja bruto algu, un tā pārsniedza 1800 eiro (likumā noteikto slieksni 21 600 eiro gadā), bet, tā kā iepriekšējā gadā alga bija mazāka par 1800 eiro, VID bija aprēķinājis neapliekamo minimumu. Darbinieks nav veicis izmaiņas EDS algas nodokļu grāmatiņā, lai nepiemērotu neapliekamo minimumu. Vai grāmatvedei ir pienākums nepiemērot neapliekamo minimumu, kas ir redzams EDS, ja mēneša alga pārsniedz 1800 eiro? Likumā jau ir noteikts, ka gada apliekamā ienākuma apmērs, virs kura nepiemēro gada diferencēto neapliekamo minimumu, ir 21 600 eiro. Grāmatvede nedrīkst piemērot, jo alga pārsniedz 1800 eiro (21 600/12), taču nekur nav noteikts 1800 eiro algas apmērs (tas ir tikai nosacīts aprēķins, ko ziņo dažādi informatīvie materiāli), likumā ir noteikta tikai gada kopsumma. To varētu attiecināt, ja zināms, ka visu gadu alga būs lielāka par 1800 eiro mēnesī. Vienlaikus, kā grāmatvede var zināt, vai katrā mēnesī būs šāda alga un vai gada laikā tiks pārsniegts 21 600 eiro slieksnis? Kā grāmatvedei būtu pareizi jārīkojas šādā situācijā? Ja izdalām šo summu uz 12 mēnešiem, tad nedrīkst, bet nav zināms, vai darbiniekam alga nemainīsies (samazināsies vai pārtrauks darba attiecības) un vai gada laikā tiks pārsniegti 21 600 eiro apliekamie ienākumi. Šīs situācijas rezultātā, protams, ir izveidojies nodokļu parāds, jo alga visu gadu bija lielāka par 1800 eiro un kopsummā pārsniedza 21 600 eiro. Vēlos noskaidrot, vai algas aprēķinā drīkstēja piemērot neapliekamo minimumu, kaut arī tobrīd nebija zināms, kāda būs alga atlikušajos mēnešos? Ja tomēr būtu zināma alga līdz gada beigām… Ja grāmatvede drīkst šādā situācijā piemērot neapliekamo minimumu un ja darbinieks pats neveic izmaiņas, atzīmējot EDS, lai nepiemēro neapliekamo minimumu, tad nodokļu parāds ir neizbēgams. Paldies par atbildi!

A
atbild:
15. martā, 2023

Gada diferencētā neapliekamā minimuma, arī prognozētā mēneša neapliekamā minimuma piemērošana, kas noteikta nodokļu tiesību aktu formulās, ir gana sarežģīta, turklāt 2022. gadā tika noteiktas jaunas un lielākas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamās summas – atsevišķi katram pusgadam. Summas mainījās gada vidū, jo no 1. jūlija tika paaugstināts maksimālais neapliekamais minimums. 2022. gadā iedzīvotāju ienākuma nodokļa diferencēto neapliekamo minimumu aprēķināja atsevišķi periodam no 1. janvāra līdz 30. jūnijam (2100 eiro) un no 1. jūlija līdz 31. decembrim (3000 eiro). Atsevišķi par katru pusgadu aprēķināto minimumu summēja, lai to noteiktu par visu 2022. gadu. Lielāks maksimālais neapliekamais minimums ietekmēja arī periodam no 1. augusta līdz 31. decembrim VID prognozēto mēneša neapliekamo minimumu, kuru darba devējs piemēro algai.

Taksācijas gada laikā darba devējs, kuram iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, algai piemēro VID prognozēto neapliekamo minimumu vai arī paša nodokļu maksātāja prognozi (kas nevar pārsniegt VID prognozēto mēneša neapliekamā minimuma apmēru). Maksātājs var atteikties no neapliekamā minimuma piemērošanas taksācijas gada laikā, ja pats prognozē, ka viņa ienākumi sasniegs robežu, no kuras nav tiesību piemērot gada diferencēto neapliekamo minimumu. Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 30. pantā nodokļa maksātājam ir paredzētas tiesības veikt algas nodokļa grāmatiņā atzīmi par to, ka no nākamās dienas pēc atzīmes veikšanas ienākumu izmaksātājs nepiemēro VID prognozēto mēneša neapliekamo minimumu.

VID prognozēto mēneša neapliekamo minimumu vai maksātāja prognozēto mēneša neapliekamo minimumu piemēro katru mēnesi ienākuma gūšanas vietā, kur iesniegta maksātāja algas nodokļa grāmatiņa.

VID, prognozējot personai piemērojamo neapliekamo minimumu, aprēķinā izmanto datus par personas ienākumiem iepriekšējos (vēsturiskajos) periodos. Līdz ar to VID prognozētais neapliekamais minimums, kuru darba devējs piemēro algai, var nesakrist ar diferencēto neapliekamo minimumu, kuru cilvēkam piemēro gada ienākumu deklarācijā atbilstoši ienākumiem, kas gūti konkrētajā gadā. Tādējādi var rasties arī situācija, ka gada ienākumu deklarācijā izveidojas nodokļa piemaksa (parāds), kas jāsamaksā. Taču var izveidoties arī nodokļa pārmaksa algai piemērotā prognozētā minimuma un deklarācijā piemērojamā diferencētā neapliekamā minimuma atšķirību dēļ, un tā tiek atmaksāta rezumējošā kārtībā pēc gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas.

Gada diferencēto neapliekamo minimumu aprēķina un piemēro rezumējošā kārtībā, kad iesniegta gada ienākumu deklarācija, ņemot vērā nodokļa maksātāja gada apliekamo ienākumu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas