E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28706
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Ja kopīpašumā grib reģistrēties kā individuālais komersants

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. februārī, 2023
Baiba

Dzīvoklis uz mantojuma apliecības pamata vienādās daļās pieder trim kopīpašniekiem. Viens no kopīpašniekiem vēlas reģistrēties kā individuālais komersants, norādot kā juridisko adresi iepriekš minēto dzīvokli. Vai ir jāsaņem pārējo kopīpašnieku atļauja? Vai šāda “uzņēmuma” reģistrēšana dzīvoklī pārējiem īpašniekiem var radīt papildu izdevumus – lielāku NĪN vai komunālos maksājumus?

A
atbild:
23. februārī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Civillikuma 1068. pants nosaka: rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu – kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās – drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu, bet, ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti.

Tātad, ja nekustamais īpašums pieder vairākiem kopīpašniekiem, juridiskās adreses reģistrācijai ir nepieciešama visu kopīpašnieku piekrišana.

Kas attiecas uz nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājumiem, tos administrē pašvaldība, un tā var noteikt atšķirīgus NĪN maksāšanas režīmus. Šajā jautājumā jums jāvēršas vietējā pašvaldībā.

Par komunālajiem pakalpojumiem parasti ir jāmaksā atbilstoši skaitītāja rādījumiem un deklarēto cilvēku skaitam dzīvoklī.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas