E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28613
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Kad var atskaitīt izdevumus no īres ieņēmumiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2023
Roberts

Kādus izdevumus var atskaitīt no īres ieņēmumiem? Ja, piemēram, ir veikts telpu remonts (iegādāta krāsa, tapetes, lamināts, žalūzijas) un realizēta daļēja tehnikas nomaiņa (uzstādīta jauna plīts virsma, izlietne, mainīts ūdens sūknis), kā arī ir iegādātas granulas apkurei, vai šos izdevumus var atskaitīt no īres ieņēmumiem?

A
atbild:
17. februārī, 2023

Fiziskajai personai, kura plāno izīrēt vai iznomāt nekustamo īpašumu, vispirms ir jāizvēlas viens no iespējamajiem nodokļu režīmiem:

  • nodokļi no saimnieciskās darbības ienākuma vispārējā kārtībā;
  • paziņotā saimnieciskā darbība;
  • mikrouzņēmumu nodoklis;
  • saimnieciskās darbības ieņēmumu (SDI) konts mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanas režīmā.

Ņemot vērā izvēlēto nodokļu maksāšanas režīmu, no ieņēmumiem var vai nevar atskaitīt izdevumus.

Ja veic saimniecisko darbību, proti, nekustamā īpašuma izīrēšanu, izmantojot mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanas režīmu, izdevumi nav piemērojami.

Ja nekustamais īpašums tiek izīrēts paziņotās saimnieciskās darbības ietvaros, respektīvi, reģistrējot līgumu VID, ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis – 10%. Vienīgie izdevumi, kurus šādā gadījumā var atskaitīt, ir nekustamā īpašuma nodoklis par konkrēto nekustamo īpašumu.

Tātad, tikai kļūstot par saimnieciskās darbības veicēju vispārējā nodokļu maksāšanas režīmā (veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli), izdevumos var iekļaut visus ar saimniecisko darbību tieši saistītos izdevumus, bet nevar atzīt tādus izdevumus, kas nav tieši saistīti ar saimniecisko darbību. Attiecīgi izdevumi – par telpu remontu (iegādāta krāsa, tapetes, lamināts, žalūzijas), par tehnikas nomaiņu (uzstādīta jauna plīts virsma, izlietne, mainīts ūdens sūknis), kā arī ir iegādātas granulas apkurei – ir iekļaujami saimnieciskās darbības izdevumos. Svarīgi, lai tie būtu dokumentāri pamatoti, ļaujot identificēt tiešu saistību ar izīrēto nekustamo īpašumu.

Vienlaikus jānorāda, ka iegādātais inventārs, kura iegādes vērtība ir lielāka par 1000 eiro, ir atzīstams par pamatlīdzekli. Šādā situācijā izmaksas aprēķinātā pamatlīdzekļa nolietojuma veidā saimnieciskās darbības izdevumos iekļauj pakāpeniski, proti, aprēķinot pamatlīdzekļa nolietojumu procentos vai nosakot lietderīgās lietošanas laiku gados.

Vienlaikus atgādinām –, ja izīrētājs izvēlējies reģistrēt saimniecisko darbību vispārējā nodokļa maksāšanas režīmā un atzīt saimnieciskās darbības izdevumus, ir jāveic grāmatvedības uzskaite, kārtojot grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā, proti, ieņēmumus un ar to gūšanu saistītos izdevumus reģistrē (ieraksta) saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnālā.

Plašāka informācija pieejama VID tīmekļvietnes sadaļā “Aktualitātes / Iedzīvotājiem / Pirmie soļi nekustamā īpašuma izīrētājam”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas