E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28607
Lasīšanai: 2 minūtes

Par bērna kopšanas atvaļinājuma daļas izmantošanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. februārī, 2023
Vita

Pārtraucu bērna kopšanas atvaļinājumu 20 dienas pirms termiņa, jo devos grūtniecības atvaļinājumā. Vai neizmantotās dienas drīkst pievienot nākamajam bērna kopšanas atvaļinājumam?
Vai grūtniecības un dzemdību atvaļinājums tiek ieskaitīts periodā, par kuru piešķir ikgadējo atvaļinājumu?

A
atbild:
21. februārī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Bērna kopšanas atvaļinājums par katru citās jaunās dzemdībās dzimušu bērnu tiek piešķirts atsevišķi. Darba likuma 156. pants noteic, ka gan mātei, gan tēvam ir tiesības izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu saistībā ar bērna dzimšanu vai adopciju. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Šo atvaļinājumu pēc darbinieka pieprasījuma piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu. Atvaļinājuma daļa nevar būt īsāka par vienu nepārtrauktu kalendāra nedēļu.

Tas nozīmē, ka jums būs jālūdz darba devējam citā iesniegumā piešķirt neizmantotā BKA daļu par pirmo bērnu, kā norādāt savā jautājumā, sākot ar nākamo dienu, kad noslēgsies jaunais BKA.

Laiku, kas tiek ieskaitīts kā attaisnojošs laiks, kad darbinieks nav strādājis, bet to ieskaita darba devēja piešķiramā atvaļinājuma laikā, regulē Darba likuma 152. pants. Tas paredz, ka grūtniecības un dzemdību atvaļinājums ietilpst šajā laikā, tomēr samaksa par šo periodu no darba devēja puses nepienākas. Par šo  atvaļinājumu darbiniekam tiek samaksāts no valsts puses (darbnespējas lapa B), savukārt darba devējam tas nav jāapmaksā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas