E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28550
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Par zāliena pļaušanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2023
Sarma

Labdien! Gribēju noskaidrot, vai pašvaldībai ir tiesības noteikt, cik bieži manā privātīpašumā jāpļauj zāle? Es tur nedzīvoju, ik pa laikam atbraucu, taču pašvaldības policija mani brīdināja, ka jānopļauj ne tikai piegulošā teritorija, bet arī mans pagalms, lai zāle nebūtu augstāka par 20 cm. Vai tiešām pašvaldība var noteikt, cik garai zālei jābūt manā pagalmā? Saprotu, ka tas veido pilsētas kopējo ainavu, bet, ja vēlos savā pagalmā dabisko pļavu? Noteikumi nosaka, ka pilsētas teritorijā regulāra zāliena nopļaušana nozīmē zāles pļaušanu, nepieļaujot, ka pie ielām piegulošajās teritorijās zāles vidējais garums pārsniedz 10 cm, pārējo kopjamo zemesgabalu teritorijās zāles vidējais garums nedrīkst pārsniegt 20 cm. Tā kā mājā neviens nedzīvo, vai pašvaldība var uzlikt par pienākumu aiznaglot durvis un logus, lai novērstu to, ka mājā kāds var iekļūt? Paldies par atbildi!

A
atbild:
13. februārī, 2023
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši Pašvaldību likuma 45. panta pirmās daļas 3. un 4. punktam katras pašvaldības dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus un paredzēt administratīvo atbildību par to pārkāpšanu attiecībā uz teritoriju un būvju uzturēšanu (ciktāl tas saistīts ar sabiedrības drošību, sanitārās tīrības uzturēšanu un pilsētvides ainavas saglabāšanu), kā arī īpašumam piegulošu, publiskā lietošanā nodotu pašvaldības teritoriju (gājēju ietves un zālāji līdz brauktuves malai, izņemot sabiedriskā transporta pieturvietas) kopšanu.

No minētā izriet, ka pašvaldības dome savā administratīvajā teritorijā ir tiesīga noteikt gan zāliena pieļaujamo garumu, gan pienākumu sabiedrības drošības interesēs nepieļaut nepiederošu personu iekļūšanu un uzturēšanos neapdzīvotās ēkās.

Piemēram, Rīgas domes 2015. gada 28. aprīļa noteikumu Nr. 146 “Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi” 4.1.2. apakšpunktā noteikts, ka zāles garums nedrīkst pārsniegt 20 centimetrus. Savukārt minēto noteikumu 13.8. apakšpunktā noteikts pienākums logu stiklojuma, durvju vai vārtu neesamības gadījumā, kā arī gadījumā, kad logu stiklojuma, durvju vai vārtu tehniskais stāvoklis nerada šķēršļus nepiederošu personu iekļūšanai būvēs vai pakļauj būvju iekštelpas laikapstākļu ietekmei, veikt to atjaunošanu vai nodrošināt būvju logu, durvju vai vārtu ailu noslēgšanu ar vienveidīgiem materiāliem atbilstoši būvju arhitektoniskajam stilam, kā arī atjaunot atlocījušās palodzes vai novērst citus līdzīgus bojājumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas