E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2850
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme

Par privātu ceļu jālemj īpašniekiem pašiem

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2013
Elīza

Sveicināti! Man ir jautājums - pie kā jāvēršas ar lūgumu, lai pie daudzdzīvokļu ēkas novietotu ceļazīmes vai izbūvētu ātruma ierobežojošos vaļņus? Vērsos ar jautājumu Rīgas domes Satiksmes departamentā, bet viņi informēja, ka ceļš ir "privāts" (piebraucamais ceļš pie ēkas). Un ar kādām izmaksām var rēķināties nama iedzīvotāji (saprotu, ka to būvēs par iedzīvotāju privātajiem līdzekļiem)? Gaidīšu atbildi. Jau iepriekš - paldies!

A
atbild:
26. septembrī, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ja piebraucamais ceļš atrodas uz zemes, kas ir dzīvojamās mājas kopīpašumā, tad pirmām kārtām šādu darbību veikšanai ir jāiegūst vairāk nekā puses dzīvokļu īpašnieku (kopīpašuma īpašnieku) piekrišana (Dzīvokļu īpašuma likuma 16.panta otrās daļas 5.punkts un 17.panta astotā daļa).

Ja zeme ir tā dēvētajā piespiedu nomā un pieder citam īpašniekam, tad ir jāiegūst tā piekrišana šīm darbībām (ja vien zemes nomas līgumā jau nav iekļauts saskaņojums par rīcību šajā teritorijā).

Ja dzīvokļu īpašnieki uz privātīpašumā esoša piebraucamā ceļa vēlas uzstādīt tikai ātrumu ierobežojošas zīmes (faktiski jebkādas ceļa zīmes), tad, kā LV portālam paskaidroja a/s „Latvijas valsts ceļi” ceļu būvinženieris Jānis Putra, ar uzzīmētu ceļa zīmju shēmu ir jādodas uz šīs iestādes Satiksmes organizācijas pārvaldi (tālr. 67036405), lai iegūtu atļauju attiecīgo ceļa zīmju uzstādīšanai.

Ar ātrumu ierobežojošo vaļņu būvēšanu būs sarežģītāk. J.Putra norāda, ka vispirms jāvēršas būvvaldē, jāiegūst arhitektūras plānošanas uzdevums, kā arī normatīvajos dokumentos noteiktie saskaņojumi ar citām iestādēm, jo šādai būvniecībai ir stingri noteikti standarti.

Tālāk jau seko lietišķa rīcība – jāatrod komersanti, kas sniedz dzīvokļu īpašnieku nolūkoto pakalpojumu, jāveic aptauja un atlase, lai izvēlētos izdevīgāko piedāvājumu. Tad arī uzzināsiet, cik daudz nāksies maksāt. Bet varbūt var sākt no otra gala – izpētīt izmaksas un rīkoties atbilstoši savām iespējām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas