E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28421
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Attālināto ūdens skaitītāju uzstādīšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. janvārī, 2023
Linda

Mūsu daudzdzīvokļu mājā notiek anketēšana par attālināto ūdens skaitītāju uzstādīšanu visā ēkā, vienlaikus nosakot kārtību, ka tiem, kuri neuzstādīs attālinātos skaitītājus, būs jākompensē visi zudumi. Esmu tikko jau nomainījusi skaitītājus, kuri ir verificēti un kurus var lietot nākamos 4 gadus. Vai pārvaldnieks ir tiesīgs man piemērot visas ēkas zudumus tikai tādēļ, ka man nebūs attālināto ūdens skaitītāju?

A
atbild:
19. janvārī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pants nosaka, ka dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu. Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam un ir pieņemts, ja “par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem, izņemot tos gadījumus, kuros šī likuma 17. pantā paredzēts cits lēmuma pieņemšanai nepieciešamais balsu skaits vai lielāku nepieciešamo balsu skaitu noteikusi pati dzīvokļu īpašnieku kopība.

Dzīvokļu īpašnieku kopība par savā kompetencē esošajiem jautājumiem lēmumus var pieņemt šādā veidā:

  • dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē (19. pants);
  • nesasaucot dzīvokļu īpašnieku kopsapulci, — aptaujas veidā (turpmāk — aptaujas veidā) (20. pants);
  • citādi savstarpēji vienojoties (21. pants).

Līdz ar to, ja dzīvokļu īpašnieku kopība pieņem lēmumu par attālināto ūdens skaitītāju uzstādīšanu visā mājā, tad jums šis lēmums ir saistošs.

Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācija norāda, ka šajā gadījumā runa ir par kopības lēmuma ignorēšanu no dzīvokļa īpašnieka puses. Kā šī situācija tiks noformēta un kā tiks īstenotas uz kopības lēmuma balstītās soda sankcijas, būtu jālemj tiesai.

Jāpiebilst, ka Ministru kabineta noteikumu Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” 14.3 punkts paredz vienotas uzskaites kārtības ieviešanu visā mājā, un tā ir saistoša visiem:

“Dzīvokļu īpašnieku kopība ar lēmumu var noteikt kārtību (tai skaitā prasības ūdens patēriņa skaitītāju tehniskajiem parametriem, papildaprīkojumam un uzstādīšanai), kādā dzīvokļa īpašnieks vai pārvaldnieks, vai cita pilnvarotā persona nodrošina ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanu, nomaiņu un to atkārtoto verificēšanu atsevišķajā īpašumā atbilstoši normatīvajiem aktiem par mērījumu vienotību. Minētā kārtība ir vienota visā dzīvojamā mājā.”

Ministru kabineta noteikumu Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem” 10. punkts nosaka: “Dzīvojamās mājas īpašnieki vienojas par ūdens patēriņa starpības segšanu atbilstoši kādam no šādiem kritērijiem:

  • atbilstoši dzīvojamā mājā esošo dzīvokļu, nedzīvojamo telpu un mākslinieka darbnīcu skaitam;
  • proporcionāli dzīvokļa, nedzīvojamās telpas un mākslinieka darbnīcas ūdens patēriņam par pēdējo mēnesi;
  • proporcionāli dzīvokļa, nedzīvojamās telpas un mākslinieka darbnīcas vidējam ūdens patēriņam par pēdējiem trim mēnešiem;
  • atbilstoši dzīvojamās mājas īpašniekam piederošās dzīvojamās mājas domājamās daļas apmēram;
  • atbilstoši dzīvoklī dzīvojošo (vai deklarēto) personu skaitam, ja dzīvojamā mājā nav nedzīvojamo telpu un mākslinieka darbnīcu, vienlaikus nosakot kārtību, kādā noskaidro un aktualizē dzīvojošo vai deklarēto personu skaitu, kā arī apmaksājamās daļas noteikšanas kārtību, ja nav zināms personu skaits.”
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas