E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28419
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Vai var mantot skaidras naudas uzkrājumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. janvārī, 2023
Sergejs

Mantojumā tēvs atstāja naudas uzkrājumu skaidrā naudā (12 000 eiro). Notārs apgalvo, ka vienam no mantiniekiem nauda jāiemaksā mirušā tēva kontā. Vai tas ir pareizi?

A
atbild:
30. janvārī, 2023

Latvijā nepastāv aizliegums krāt, uzglabāt un arī mantot naudas līdzekļus skaidrā naudā. Ir svarīgi, lai mantinieki, iesniedzot mantojamās mantas sarakstu ar mantas novērtējumu, mantojuma masas sastāvā norāda nereģistrējamu kustamu mantu, tostarp skaidru naudu.

Likuma “Par nodokļiem un nodevām” 22.2 panta pirmā prim daļa paredz –, lai novērstu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, arī notāram ir noteikts pienākums iesniegt ziņojumu Valsts ieņēmumu dienestam par katru gadījumu, kad mantinieks, iesniedzot mantojamās mantas sarakstu ar mantas novērtējumu, mantojuma masas sastāvā ir norādījis nereģistrējamu kustamu mantu (tai skaitā skaidru naudu), kuras novērtējums pārsniedz 15 000 eiro. 

Jūsu minētajā gadījumā, ja kāds no mantiniekiem mirušajai personai piederošo naudu ieskaitītu mirušās personas kontā, varētu rasties neskaidrības par konkrētās naudas izcelsmi, tādēļ aicinu konsultēties Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 2 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas