E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28408
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Drošība
3
3

Latvijas nepilsoņa iespējas ceļot uz Krieviju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2023
Juris

Labdien! Pensionārs dzīvo viens, Latvijā radinieku nav. Krievijā dzīvo dēls, sauc tēvu pie sevis, bet kungs uztraucas, vai būs iespēja atgriezties Latvijā. Vai nepilsonis var doties uz Krieviju pie dēla? Ja var, uz cik ilgu laiku, kādi dokumenti ir vajadzīgi? Vai pēc pāris ciemošanās mēnešiem viņš varēs atgriezties Latvijā?

A
atbild:
15. februārī, 2023
Olga Lauva
juriste

Ņemot vērā starptautiskās drošības situācijas pasliktināšanos, kā arī Krievijas valdības lēmumu par mobilizāciju, kas ir radījis plašu rezonansi Krievijā un var raisīt turpmāku neprognozējamu attīstību, Ārlietu ministrija aicina Latvijas valstspiederīgos neceļot uz Krieviju. Iespējas nodrošināt konsulāro palīdzību Latvijas valstspiederīgajiem Krievijā ir ierobežotas.

Saskaņā ar Ārlietu ministrijas mājaslapā norādīto informāciju un spēkā esošo Krievijas likumdošanu, tostarp Krievijas Federācijas valdības 2020. gada 16. marta rīkojumu Nr. 635, Latvijas un Igaunijas nepilsoņi var ieceļot Krievijas teritorijā bezvīzu kārtībā pie saviem tuviem radiniekiem, KF pilsoņiem, kuri ir: laulātais, laulātā, bērni, vecāki, brāļi un māsas, vecvecāki, mazbērni, adoptētāji, adoptētie, aizbildņi un aizgādņi.

Ieceļošana Krievijā iespējama, uzrādot derīgus nepilsoņa personu apliecinošus dokumentus, kā arī dokumentus, kas apliecina radniecības pakāpi ar tuvu radinieku, KF pilsoni.

Latvijas un Igaunijas nepilsoņiem, kuri iebrauc Krievijas Federācijā pie aprūpējamiem, slimiem tuviem radiniekiem (laulātajiem, bērniem, vecākiem, brāļiem un māsām, vecvecākiem, mazbērniem, adoptētājiem, adoptētajiem, aizbildņiem un aizgādņiem), kuri nav KF pilsoņi, Krievijas robežas šķērsošana ir iespējama, uzrādot derīgus nepilsoņa personu apliecinošus dokumentus, dokumentus, kas apliecina radniecības pakāpi ar tuvu radinieku, kā arī medicīniskās iestādes izsniegtus dokumentus (dokumentu kopijas), kas apliecina viņu veselības stāvokli (slimību).

Ja Krievijas Federācijas teritorijā atrodas Latvijas nepilsoņu radinieki, kuri nav iekļauti iepriekš minētajā kategorijā, braucienam uz Krieviju (pastāvot neatliekamiem ģimenes apstākļiem) būs jāsaņem individuāla atļauja iebraukšanai KF teritorijā, nosūtot lūgumu uz KF valdības operatīvo štābu (http://services.government.ru/letters/).

Ieceļojot Krievijā, ir jāaizpilda migrācijas karte un jāuzrāda amatpersonai robežkontroles laikā, kura kartē izdara atzīmi par ieceļošanu valstī. Migrācijas karte ir jāglabā visu ceļojuma laiku. Ja Krievijā plānots uzturēties ilgāk par 7 darba dienām, nepieciešams reģistrēties teritoriālajā Krievijas Iekšlietu ministrijas Migrācijas jautājumu pārvaldes nodaļā. Personām, kuras ceļojuma laikā uzturēsies viesnīcās, reģistrāciju veiks viesnīcas administrācija. Gadījumā, ja plānots uzturēties pie radiem, draugiem vai paziņām, reģistrācija jāveic uzņemošajai pusei. Maksa par reģistrāciju netiek iekasēta. Izceļojot no Krievijas, karte ir jānodod robežkontroles punkta amatpersonai. Migrācijas kartes sabojāšanas vai nozaudēšanas gadījumā ārzemniekam 3 dienu laikā jāvēršas teritoriālajā policijas nodaļā, kur, uzrādot pamatojuma dokumentus ieceļošanai Krievijā, bez maksas tiks izsniegts migrācijas kartes dublikāts.

Informācija par uzturēšanās un izceļošanas jautājumiem pieejama Krievijas Iekšlietu ministrijas Migrācijas jautājumu pārvaldē.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas