E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28398
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Vide
3
3

Ja skaļi rej kaimiņa suns

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2023
Elena

Kaimiņi regulāri atstāj suni vienu dzīvoklī (daudzdzīvokļu māja), un viņš visu laiku rej un kļūst traks. Pēc tam, kad kaimiņi atnāk, viņi aizrāda sunim, un tas viss ir dzirdams mums. Mēs saprotam, ka situācija nav normāla, un gribam iesaistīt valsts dienestu. Kur man labāk vērsties saistībā ar šo situāciju?

A
atbild:
21. janvārī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Mājdzīvnieka īpašniekam un turētājam ir saistoši Ministru kabineta noteikumi Nr. 266 “Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai”, kas nosaka labturības prasības istabas dzīvnieku turēšanai, dzīvnieka īpašnieka un turētāja tiesības un pienākumus.

Šo noteikumu 52. punkts paredz: mājdzīvnieka īpašnieka vai turētāja pienākums ir nodrošināt, lai dzīvnieka smaka, riešana vai gaudošana netraucē mājas vai apkārtnes iedzīvotājus.

Savukārt Dzīvnieku aizsardzības likuma 5. pants mājdzīvnieka īpašniekam par pienākumu nosaka rūpēties par labvēlīgu sabiedrības attieksmi pret viņa īpašumā esošo dzīvnieku un nodrošināt, lai tas netraucē cilvēkiem un citiem dzīvniekiem.

Prasība dzīvnieka īpašniekam ir saistoša arī viņa prombūtnes laikā. Līdz ar to jārod risinājumi, kā nodrošināt, lai, piemēram, suņa riešana netraucētu kaimiņus, saimniekam esot darbā vai atvaļinājumā ārpus mājas. Prombūtne, piemēram, darba dēļ, dzīvnieka īpašnieku neatbrīvo no atbildības un soda.

Radušos situāciju, kad traucē kaimiņa mājdzīvnieks, pirmkārt būtu jācenšas atrisināt sarunu ceļā. Var gadīties, ka pašam dzīvnieka īpašniekam mājas mīluļa radītie trokšņi un smaka nešķiet traucējoša. Tomēr, ja konflikts nav risināms sarunu ceļā, var vērsties savas pašvaldības Administratīvajā komisijā vai pašvaldības policijā. To var darīt brīdī, kad notiek pārkāpums, vai pēc tam vērsties ar iesniegumu.

Vairāk par situāciju ar mājdzīvniekiem varat izlasīt LV portāla publikācijā “Ja kaimiņa mājdzīvnieks traucē mieru”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas