E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28388
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Vai vecāku pabalsta saņēmējs drīkst strādāt

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2023
Karina

Labdien! Pašlaik man ir bezdarbnieka statuss, un es gaidu otro bērniņu. Pašsaprotami, ka tagad nevaru strādāt. Tiesību pieteikties uz maternitātes pabalstu un vecāku pabalstu man arī nebūs. Vai vīrs var pieteikties uz vecāku pabalstu un paralēli turpināt strādāt? Vai viņam būs jāizmanto arī BKA, ja pieteiksies uz vecāku pabalstu?

A
atbild:
09. februārī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

No šī gada vecāku pabalsta piešķiršanā ir mainīta kārtība, jo vecāku pabalsts ir jāizmanto dalīti, proti, no vecāku pabalsta kopējā perioda divi mēneši ir katra vecāka nenododamā daļa. Šos divus mēnešus katrs no vecākiem var izmantot līdz bērna 8 gadu vecumam. Divu mēnešu nenododamās daļas laikā noteikti ir jāatrodas darba devēja piešķirtajā bērna kopšanas atvaļinājumā.

Kopējo vecāku pabalsta saņemšanas periodu veido vecāku pabalsta pamatdaļa un vecāku pabalsta nenododamās daļas (katram vecākam – divi mēneši).

Kopējais vecāku pabalsta periods noteikts mēnešos, kurus skaita no bērna dzimšanas dienas. Tāpat kā līdz šim, vecāki varēs izvēlēties pabalsta periodu – 13 mēnešus (pamatdaļa šajā periodā ir 9 mēneši) vai 19 mēnešus (pamatdaļa šajā periodā ir 15 mēneši).

Vecāku pabalsta pamatdaļa atbilstoši izvēlētajam pabalsta saņemšanas periodam jāizmanto līdz bērna viena gada vai pusotra gada vecumam.

Ja vecāku pabalsta pamatdaļas saņemšanas laikā vīrs turpinās strādāt un neņems bērna kopšanas atvaļinājumu, vecāku pabalstu viņam izmaksās 50% apmērā no piešķirtā. Tātad vīram šajā periodā nav obligāti jāizmanto bērna kopšanas atvaļinājums.

Plašāku ieskatu ar piemēriem varat gūt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informācijā “Izmaiņas vecāku pabalsta saņemšanā no 2023. gada, kā arī LV portāla skaidrojumā “Vecāku pabalsts no 2023. gada. Pabalsta pamatdaļa un katra vecāka nenododamie divi mēneši”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas