E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28357
Lasīšanai: 3 minūtes
1
6
1
6

Administratīvā soda izpildes noilgums tiek pagarināts, ja izpildu lietvedība ir apturēta

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2023
Kate

Labdien! 2011. gadā bija administratīvais pārkāpums. Par avārijas vietas pamešanu tika uzlikts naudas sods, un lieta nodota zvērinātam advokātam. Sods netika apmaksāts. Ja pareizi saprotu, tad jau sen ir iestājies noilgums. CSDD joprojām ir redzams naudas sods, zvērināts advokāts apgalvo, ka sistēmā neko neredz. Vai naudas sodam nebija jābūt noņemtam? Vai arī pēc 12 gadiem tas joprojām ir aktuāls un ir jāapmaksā?

A
atbild:
24. janvārī, 2023
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 258. panta pirmajai daļai nolēmums par naudas soda piemērošanu nav izpildāms, ja no tā nodošanas piespiedu izpildei pagājuši pieci gadi un tas nav izpildīts. Arī iepriekš spēkā esošās tiesību normas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteica tādu pašu termiņu piespiedu izpildes noilgumam.

Ja, izmantojot VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” e-pakalpojumus, uzrādās, ka naudas sods nav samaksāts, un aizritējuši jau krietni vairāk nekā pieci gadi, aicinu vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja (nevis zvērināta advokāta), kura lietvedībā atrodas izpildu lieta, lūdzot sniegt informāciju, kādēļ nav iestājies piespiedu izpildes noilgums. Vēršu uzmanību, ka piespiedu izpildes noilgums var nebūt iestājies, jo atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 258. panta ceturtajai daļai, ja nolēmuma izpildi aptur atbilstoši Civilprocesa likumā noteiktajam par izpildu lietvedības apturēšanu, izpildes noilguma laiks tiek apturēts līdz izpildu lietvedības atjaunošanai.

Vienlaikus vēršama uzmanība, ka sodītajai personai piemērotais naudas sods pilnā apmērā bija jāsamaksā ne vēlāk kā viena mēneša laikā no dienas, kad stājies spēkā nolēmums par sodu. Līdz ar to rīcība, apzināti gaidot likumā noteikto noilgumu piespiedu izpildei, nav atbalstāma, tā liecina par procesuālo tiesību un pienākumu negodprātīgu izmantošanu. Turklāt iepriekš spēkā esošās tiesību normas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteica dažādus ierobežojumus, piemēram, līdz naudas soda samaksai bija aizliegts:

  • izsniegt pārkāpuma izdarītājam transportlīdzekļa vadītāja apliecību;
  • veikt pārkāpuma izdarītājam piederošo transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un reģistrācijas darbības transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā vai traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā, izņemot transportlīdzekļa norakstīšanu un transportlīdzekļa reģistrācijas pārtraukšanu uz laiku, nododot numura zīmes;
  • ar transportlīdzekli, ar kuru izdarīts pārkāpums un kurš reģistrēts ārvalstīs, izbraukt no Latvijas.

Turklāt, ja naudas sods nav samaksāts gada laikā no dienas, kad stājies spēkā lēmums par naudas soda uzlikšanu, stājas spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, un transportlīdzekļa vadītājam bija aizliegts vadīt transportlīdzekļus līdz naudas soda samaksai.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas