E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28327
Lasīšanai: 2 minūtes

Kādus pabalstus Latvijā var saņemt pēc atgriešanās no ES valsts

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2023
Līga

Labdien! Astoņus gadus dzīvoju un strādāju Vācijā, audzinu 5 gadus vecu bērnu, par kuru saņemu bērna pabalstu un uzturlīdzekļus no valsts. Šobrīd 2 mēnešus esmu jaunas darba vietas meklējumos un saņemu bezdarbnieka pabalstu. Esmu nākamā bērna gaidībās un plānoju pārcelties uz Latviju, dzemdēt bērnu tur. Latvijā dzīvo un strādā gaidāmā bērna tēvs. Vai, pārceļoties uz Latviju, es varu turpināt saņemt Vācijas bezdarbnieka pabalstu? Kāds valsts pabalsts tiks saņemts par esošo un jaundzimušo bērnu?

A
atbild:
23. janvārī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nosakot tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu, piemēro ES noteikumus par sociālā nodrošinājuma koordinēšanu – Regulu Nr. 883/2004 par sociālā nodrošinājuma sistēmu koordinēšanu un Regulu Nr. 987/2009, ar ko nosaka īstenošanas kārtību Regulai Nr. 883/2004, kas paredz šī pabalsta eksportu un tādas iespējas nosacījumus, turpinot meklēt darbu citā ES valstī.

Detalizētāks izklāsts dažādās situācijās un nepieciešamie dokumenti ir pieejami Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informācijā “Bezdarbnieka pabalsts ES”.

Savukārt saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 4. panta pirmajā un trešajā daļā noteikto tiesības uz valsts sociālajiem pabalstiem ir personām, kuras pastāvīgi dzīvo Latvijā un kuru bērni pastāvīgi dzīvo Latvijā. Tās ir tiesības uz bērna kopšanas pabalstu un ģimenes valsts pabalstu.

Informācija individuālā situācijā par Latvijas pabalstiem pēc atgriešanās jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Saziņas iespējas ir pieejamas šeit.

Par Vācijas valsts maksājumiem, kā arī pienākumiem, aizbraucot no Vācijas, ir jānoskaidro šīs valsts kompetentajās iestādēs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas