E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28312
Lasīšanai: 2 minūtes

Hipotēka par labu kreditoram saglabājas arī atsavinot īpašumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2023
lucy

Vai ieķīlātu nekustamo īpašumu īpašnieks var dāvināt, norakstīt vai citādā veidā novēlēt radiniekam, pirms parāds nav atmaksāts? Vai parāds pāriet mantiniekam?

A
atbild:
26. janvārī, 2023

Īpašnieka rīcības tiesības šādā situācijā ietekmēs tas, ko paredz konkrētā nekustamā īpašuma ķīlas (hipotēkas) līgums. Proti, nereti līgumā un attiecīgi arī zemesgrāmatā tiek nostiprināts aizliegums ieķīlāto nekustamo īpašumu pārdot, dāvināt vai citādā veidā atsavināt bez ķīlas ņēmēja piekrišanas. Šādā gadījumā īpašnieks nevar veikt minētās darbības, ja netiek saņemta ķīlas ņēmēja piekrišana. Tas neattiecas uz pēdējās gribas rīkojumu (testamentu), jo par nekustamā īpašuma īpašnieku mantinieks varēs kļūt tikai pēc mantojuma pieņemšanas. Tomēr jānorāda, ka atbilstoši Civillikuma 705. pantam ar mantojuma iegūšanu uz mantinieku pāriet, līdz ar mantojuma atstājēja tiesībām, arī visas viņa saistības, izņemot tīri personiskās.

Savukārt, ja šāds aizliegums nav paredzēts, tad jānorāda, ka saskaņā ar Civillikuma 1378. pantu parādnieka izdarīts nekustamā īpašuma atsavinājums trešajai personai negroza hipotēkas kreditora tiesības un katru šādu atsavinājumu var izdarīt, vienīgi atstājot spēkā ķīlas tiesības uz atsavināmo nekustamo īpašumu. Tas nozīmē – jebkādā veidā atsavinot ieķīlāto īpašumu, ķīlas tiesība par labu ķīlas ņēmējam saglabāsies.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas