E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28307
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai BKA laikā drīkst saņemt darba devēja labumus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2023
Anitra

Labdien! Vai, atrodoties BKA, no sava darba devēja drīkstu saņemt palīdzību (naudas izteiksmē), piemēram, par komunālo maksājumu segšanu utt.? Kā ir ar dzimšanas dienas, vārda dienas, Ziemassvētku dāvanām?

A
atbild:
11. janvārī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Saņemot darba devēja labumus, lielākā daļa no tiem tiek aplikti ar nodokļiem. Darba devēju un darba ņēmēju obligāto iemaksu objekts ir visi algotā darbā aprēķinātie ienākumi, no kuriem ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli. Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no algota darba veic arī par darba devēja dāvanām un balvām darbiniekiem, darba devēja samaksātajiem maksājumiem par darbinieka saņemtajiem komunālajiem pakalpojumiem un patērēto elektroenerģiju, citiem darbinieka labā izdarītiem darba devēja maksājumiem vai labumiem, no kuriem ietur algas nodokli.

Ja bērna kopšanas atvaļinājuma laikā saņemat vecāku pabalstu, jautājums varētu būt par to, vai netiks ierobežots šī pabalsta apmērs.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Andrika Stretinska norāda: “Ja vecāku pabalsta saņemšanas laikā, kad atrodaties bērna kopšanas atvaļinājumā, darba devējs Jums vēlas sniegt materiālu atbalstu naudas izteiksmē, tad, protams, viņam uz to ir tiesības.

Lai vecāku pabalsts tiktu izmaksāts pilnā apmērā (nevis 50% apmērā no piešķirtā pabalsta), darba devējam Valsts ieņēmumu dienestam ir korekti jānorāda Jums izmaksāto summu atšifrējums, proti, ka tā nav darba alga, un attiecīgi šajā mēnesī, kad ir ienākumi, nevar būt norādītas nostrādātās stundas.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 227 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas