E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28226
Lasīšanai: 2 minūtes

Mājokļa pabalsta piešķiršanas nosacījumi jānoskaidro sociālajā dienestā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. decembrī, 2022
Baiba

Sešu mēnešu mājokļa pabalsts beigsies šīgada februārī. Vai pabalstu var pagarināt bez izdevumu iesniegšanas, vai tos vajag? Par kādu periodu un līdz kuram mēnesim tas tiks aprēķināts? Ļoti maz informācijas. Vai katra pašvaldība rīkojas pa savam? 327,00 – cik ilgi?

A
atbild:
08. janvārī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālās palīdzības sniegšanai ienākumi vērtēšanai, dokumentu klāsts un izdevumu normas ir noteiktas tiesību aktos: Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā un Ministru kabineta noteikumos Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”.

Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā noteikts, ka šai apkures sezonai mājokļa pabalsta aprēķinam mājsaimniecībai garantētā minimālā ienākuma (GMI) sliekšņu summai piemēro koeficientu 3 (par laikposmu no 2022. gada 1. oktobra līdz 2023. gada 31. maijam). Palielinājuma rezultātā GMI slieksnis mājokļa pabalsta aprēķinam ir 327 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 228 eiro pārējām personām mājsaimniecībā. Ja mājsaimniecībai ir veikta materiālās situācijas izvērtēšana, pašvaldības sociālajam dienestam ir tiesības veikt mājokļa pabalsta pārrēķinu bez personas iesnieguma.

Pašvaldība detalizētāk nosaka pabalstu piešķiršanas noteikumus. Sociālais dienests klientiem individuāli, pamatojoties uz iesniegtajiem dokumentiem, aprēķina mājokļa pabalstu, un klients var iegūt informāciju, kad un kādi dokumenti un pēc kāda laika jāsniedz atkārtoti.

Piemēram, pašvaldība var būt noteikusi, ka, mainoties izdevumiem par mājokli, sociālais dienests, pamatojoties uz mājsaimniecības locekļa iesniegumu un ar mājokļa lietošanu saistītajos maksājumu rēķinos norādīto izdevumu summu, veic mājokļa pabalsta pārrēķinu par šo periodu atbilstoši faktiskajiem izdevumiem konkrētajā mēnesī.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas