E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28204
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

SIA likvidācija

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. decembrī, 2022
Dace

SIA, kas no manis nomāja zemi, š. g. 13. oktobrī tika likvidēta un nesamaksāja zemes nomas maksu par šo gadu, kā tas tika paredzēts zemes nomas līgumā. Turklāt manā zemes īpašumā tika iesēti ziemāji. Zemes nomas līgums beidzas 2023. gada martā. Kā piedzīt parādu?

A
atbild:
30. janvārī, 2023

Saskaņā ar Komerclikuma 324. pantu:

“(1) Komercreģistra iestāde savā tīmekļvietnē publicē paziņojumu par sabiedrības darbības izbeigšanu un likvidācijas uzsākšanu.

(2) Likvidators ne vēlāk kā šā panta pirmajā daļā minētā paziņojuma publicēšanas dienā nosūta paziņojumu par likvidācijas uzsākšanu visiem zināmajiem sabiedrības kreditoriem.

(3) Šā panta pirmajā un otrajā daļā un šā likuma 318.1 panta sestajā daļā minētajā paziņojumā sabiedrības kreditori uzaicināmi pieteikt savus prasījumus viena mēneša laikā pēc paziņojuma publicēšanas dienas, ja dalībnieku sapulces lēmumā vai tiesas nolēmumā par sabiedrības darbības izbeigšanu nav noteikts garāks kreditoru pieteikšanās termiņš.”

Minētā likuma 325. pants nosaka, ka kreditori noteiktā termiņā piesaka likvidatoram savus prasījumus pret sabiedrību. Prasījumā norādāms prasījuma saturs, pamats un apmērs, un tam ir pievienojami prasījumu pamatojošie dokumenti.

Savukārt 327. pants nosaka:

“(1) Ja zināms kreditors nepiesaka savu prasījumu, nepieņem izpildījumu vai saistība vēl nav izpildāma, viņam pienākošās summas tiek deponētas pie zvērināta notāra pēc sabiedrības juridiskās adreses.

(2) Pastāvot strīdīgam kreditora prasījumam, sabiedrības mantu var sadalīt starp dalībniekiem tikai tad, ja attiecīgajam kreditoram ir dots nodrošinājums.”

Tādējādi pēc paziņojuma par likvidācijas procesa uzsākšanu jums noteiktajā termiņā bija jāpiesaka savi prasījumi, proti, jāidentificē sevi kā kreditoru. Šādā gadījumā, ja saistību izpildes termiņš uz pieteikuma iesniegšanas brīdi vēl nebija iestājies, naudas summas, kuras jums pienācās, tika deponētas. Savukārt, ja neesat pieteicis savus kreditora prasījumus, tad pēc publikācijā noteiktā termiņa iestāšanās jūsu prasījuma tiesības noilgst.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas