E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19899
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses

Naudai jābūt legāli iegūtai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. aprīlī, 2020
Inese

Reemigrācija un naudas pārskaitījumi. Vai ir kādi ierobežojumi un papildu nodokļi, ja, gatavojoties remigrācijai, tiek palēnām pārskaitīti personiskie naudas līdzekļi no sava ārvalstu konta uz savu Latvijas bankas kontu? Vai ir īpaši jākrāj pārskaitījumu dokumenti vai citi pierādījumi? Un vai šos pārskaitījumus drīkst veikt, izmantojot tādus pārskaitījumu servisus kā, piemēram, “Transfer Wise”, nevis pārskaitīt no vienas bankas uz otru?

A
atbild:
30. aprīlī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Banku pienākums ir iegūt informāciju par klientiem un viņu naudas izcelsmi, kā tas noteikts Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā.

Kredītiestādēm ir jāveic pasākumi, lai īstenotu principu “pazīsti savu klientu”, tas nozīmē: jāzina, kas ir tās klients, jāsaprot, kādiem mērķiem klients izmanto bankas pakalpojumus, jāpārzina klienta veikto darījumu ekonomiskā būtība, kā arī šaubu un aizdomīgu darījumu gadījumā jāpārliecinās par klienta naudas vai citu līdzekļu izcelsmes legalitāti. Konta īpašniekam var tikt prasīts paskaidrojums par naudas izcelsmi, tās avotiem, kā arī dokumentiem to pierādīšanai. Savā Latvijas bankā varat jau laikus noskaidrot, kādi ir Jūsu pienākumi.

Kāpēc izmantojat “Transfer Wise”, Jums pašai labāk zināms.

Latvijā 2012. gadā notika mantiskā stāvokļa deklarēšana jeb “nulles deklarācijas” iesniegšana. Joprojām pienākums iesniegt mantiskā stāvokļa deklarāciju ir tām fiziskajām personām, kuras kļūst par Latvijas Republikas rezidentiem pēc 2012. gada 1. janvāra un atbilst Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likumā noteiktajiem kritērijiem.

Mantiskais stāvoklis jāfiksē 31. decembrī tajā gadā, kad cilvēks kļūst par Latvijas rezidentu. Ja tas notiek šogad, mantiskais stāvoklis būs jānosaka 2020. gada 31. decembrī, deklarācija jāiesniedz 2021. gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam.

Ja Latvijas iedzīvotājs 2012. gadā vēl bija Latvijas rezidents un iesniedza šo deklarāciju, bet pēc tam kļuva par citas valsts rezidentu, tad tagad, atgriežoties Latvijā, viņam mantiskais stāvoklis nav jādeklarē. Taču, ja Latvijas iedzīvotājs sākumdeklarēšanā nav piedalījies, jo bijis nerezidents, tad deklarācija pēc atgriešanās mājās ir jāiesniedz.

Mantiskā stāvokļa deklarācijas veidlapas ir pieejamas sadaļā “Veidlapas un iesniegumi”, biežāk uzdotie jautājumi un atbildes uz tiem ir pieejamas sadaļā “Jautājumi un atbildes”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas