E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28085
Lasīšanai: 3 minūtes

Kādus ienākumus ņem vērā, aprēķinot slimības pabalstu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2022
Karīna

Labdien! Jautājums par slimības lapas pabalsta aprēķinu. Martā beidzu darba attiecības un saņēmu kompensāciju. No marta līdz oktobrim biju bezdarbnieka statusā. Oktobrī uzsāku darba gaitas un bērns saslima (slimības lapa 2 nedēļas). Vai, aprēķinot pabalstu, VSAA ir jāņem vērā izmaksātā kompensācija (par kompensāciju arī tiek apmaksāts sociālais nodoklis)? Paldies!

A
atbild:
16. decembrī, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Marika Zelčāne, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Iestāde administratīvajā procesā piemēro arī vispārējos tiesību principus, kuri atklāti, atvasināti vai attīstīti tiesu judikatūrā, proti, administratīvajā procesā iestādei ir jāņem vērā arī izveidojusies tiesu prakse.

Atšķirībā no darba samaksas, kas ir regulāri izmaksājama atlīdzība par darbu, kompensācija par neizmantoto atvaļinājumu vai atlaišanas pabalsts ir vienreizēja atlīdzība sakarā ar darba tiesisko attiecību izbeigšanu. Sociālās apdrošināšanas pabalsta piešķiršanas mērķis ir kompensēt darbā gūto ienākumu zaudējumu.

Attiecīgi par zaudētajiem ienākumiem nevar uzskatīt atlaišanas pabalstu, kas ir vienreizēja kompensācija par darba tiesisko attiecību izbeigšanas faktu, kā arī neizmantotā ikgadējā atvaļinājuma kompensāciju, kas izmaksāta, beidzot darba tiesiskās attiecības.

Ja atlaišanas pabalsts un kompensācija par neizmantoto atvaļinājumu, kas darbiniekam ir izmaksāta, pārtraucot darba tiesiskās attiecības, tiek ietverta pabalsta aprēķina iemaksu algā, personas no darba gūstamo ienākumu apmērs pabalsta aprēķina periodā palielinās nevis uz personas gūtā darba ienākuma, bet gan uz darba devēja izmaksāto kompensējošo pabalstu rēķina. Tas nozīmē, ka personas algotā darbā gūtie ienākumi pabalsta aprēķina periodā netiek noteikti objektīvi. Taču sociālā apdrošināšana, t.sk. slimības pabalsts, ir paredzēta tam, lai sociāli apdrošinātajai personai būtu iespējams saņemt kompensāciju, proti, aptuveni tikpat daudz, cik viņa ir pelnījusi strādājot.

Neiekļaujot vidējās algas aprēķinā ienākumu summas, kuras izmaksātas darbiniekam kā kompensācijas viena iemesla dēļ – sakarā ar darba tiesisko attiecību pārtraukšanu –, VSAA rīkojusies atbilstoši Augstākās tiesas judikatūrā nostiprinātajām atziņām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas