E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28062
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
3
3

Vai var atteikties no Krievijas pensijas un pieprasīt Latvijas invaliditātes pensiju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. decembrī, 2022
Margarita

Esmu 3. grupas invalīds. Saņemu Krievijas pensiju. Vai es varu atteikties no Krievijas pensijas un tās vietā saņemt invaliditātes pensiju?

A
atbild:
20. decembrī, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Santa Pēkale, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Lai atbildētu uz jautājumu, vai persona var atteikties no piešķirtās Krievijas pensijas un tās vietā pieprasīt Latvijas invaliditātes pensiju, ir ļoti būtiski, kad (no kura datuma) un pēc kādiem nosacījumiem ir piešķirta Krievijas pilsoņa pensija.

 

Ja personai ir piešķirta Krievijas Federācijas (KF) vecuma vai invaliditātes pensija līdz 2011. gada 18. janvārim (ieskaitot), tad, dzīvojot Latvijā, persona var lūgt pārskatīt KF pensiju saskaņā ar Latvijas Republikas un KF līguma par sadarbību sociālās drošības jomā (turpmāk – līgums) nosacījumiem un pieprasīt piešķirt Latvijas invaliditātes pensiju, ja nav jau sasniegts Latvijas vecuma pensijas piešķiršanai noteiktais vecums (2022. gadā tas ir 64 gadi 3 mēneši, 2023. gadā – 64 gadi 6 mēneši), apdrošināšanas stāžs nav mazāks par trim gadiem un Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) ir noteikusi invaliditāti (izņemot, ja invaliditātes cēlonis ir nelaimes gadījums darbā vai arodslimība). Tādā gadījumā tiesības uz Latvijas invaliditātes pensiju var noteikt pēc tam, kad no KF kompetentās organizācijas ir saņemta informācija par KF pensijas pārskatīšanu saskaņā ar līguma nosacījumiem.

 

Savukārt, ja KF vecuma pensija ir piešķirta, sākot no 2011. gada 19. janvāra, un KF pilsonis ir izmantojis līgumā paredzēto iespēju pieprasīt vecuma pensiju saskaņā ar pilsonības principu, tiesības uz Latvijas invaliditātes pensiju nav, jo Latvijas invaliditātes pensiju nepiešķir, ja personai ir piešķirta vecuma pensija, tai skaitā citas valsts vecuma pensija, taču izdarītā izvēle saņemt KF pensiju pēc pilsonības principa ir galīga un nav pārskatāma.

 

Ja, sākot no 2011. gada 19. janvāra, ir piešķirta KF invaliditātes pensija un KF pilsonis ir izmantojis līgumā paredzēto iespēju pieprasīt invaliditātes pensiju saskaņā ar pilsonības principu, tiesības uz Latvijas invaliditātes pensiju var rasties, ja apdrošināšanas stāžs invaliditātei pēc 2002. gada 1. janvāra nav mazāks par trim gadiem un VDEĀVK ir noteikusi invaliditāti.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas