E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27977
Lasīšanai: 4 minūtes
1
2
1
2

Zemes nomas maksas noteikšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2022
Matīss

Labdien! Manā īpašumā ir zeme, uz kuras atrodas citam īpašniekam piederošas komerciāli izmantojamas būves (tās aizņem lielāko daļu zemes, līdz ar to ir iznomāta visa platība). Līdz 2024. gadam ar iepriekšējo būvju īpašnieku bija noslēgts zemes nomas līgums, bet 2022. gada 1. augustā būves uz cita īpašnieka vārda tika pārreģistrētas zemesgrāmatā. Jaunais būvju īpašnieks nav sazinājies, nav veicis teritorijas uzturēšanas darbus un izrādījis interesi par nomas līguma noslēgšanu, kā arī nav veicis maksājumus par zemes izmantošanu. Attiecīgi vēlos noskaidrot, kā šādā gadījumā jārisina jautājums par maksājumiem, proti, situācijā, kad iepriekš ir bijis noslēgts zemes nomas līgums. Vai šajā gadījumā uz jauno būvju īpašnieku attiecas likumiskā lietošanas maksa 4% apmērā no brīža, kad īpašums tiek ierakstīts zemesgrāmatā? Vai maksa ir piemērojama tikai no 2023. gada, un līdz tam būtu jāpiemēro iepriekšējā nomas līgumā noteiktā likme? Papildus būtu svarīgi saprast, kādā veidā ir veicama piedziņa, – ja ir piemērojama likumiskā lietošanas maksa, kas ir uz likuma pamata, nevis, savstarpēji vienojoties, vai (ņemot vērā, ka jaunā īpašnieka dati man nav pieejami) varu vērsties, piemēram, pie tiesu izpildītāja? Vai piedziņa ir iespējama tikai ar tiesas palīdzību, tāpat kā pirms izmaiņām regulējumā?

A
atbild:
06. decembrī, 2022

Saskaņā ar 2021. gada 30. septembra likumu “Grozījumi likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” ” 38. pantu būves īpašniekam uz likuma pamata ir pienākums maksāt lietošanas maksu zemes īpašniekam par zemes lietošanas tiesībām. Likumiskās lietošanas maksas apmērs ir četri procenti no lietošanā esošās zemes kadastrālās vērtības gadā, bet ne mazāks par 50 eiro gadā. Būves īpašnieks un zemes īpašnieks var rakstveidā vienoties par citu lietošanas maksas apmēru. Šāda vienošanās nesaista nekustamā īpašuma ieguvēju, mainoties būves vai zemes īpašniekam.

Jums kā zemes īpašniekam ir tiesības prasīt no ēku un būvju īpašnieka likumā noteikto 4% likumisko maksu par zemes lietošanu (no kadastrālās vērtības) ar īpašumtiesību pārejas brīdi (īpašumtiesību reģistrāciju zemesgrāmatā). Plašāk minētais jautājums ir apskatīts LV portāla rakstā “Piespiedu nomu no 2022. gada 1. janvāra aizstāj zemes likumiskās lietošanas tiesības (II)”.

Ja jaunais īpašnieks neiesaistās sarunās par jauna nomas līguma slēgšanu un nemaksā likumā noteikto zemes lietošanas maksu, jums ir tiesības prasīt minēto likumisko maksu par zemes lietošanu tiesas ceļā. Īpašnieka datus varat atrast Valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā.

Savukārt jaunā īpašnieka deklarētās dzīvesvietas datus, vēršoties ar motivētu iesniegumu, ir iespējams iegūt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas