E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27975
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
6
6

Vai bērnam pēc pusdienām iestādē obligāti jāguļ

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2022
Modris

Labdien! Bērns apmeklē pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi. Bērnam ir gandrīz 3 gadi. Bērnudārzā ir problēmas ar bērna nolikšanu gulēt, audzinātājas netiek galā, jo bērns atsakās gulēt, skandalē. Audzinātājas uzstāj, ka mums bērns pirms miega ir jāņem ārā no dārziņa. Mums šādas iespējas nav, jo abi vecāki strādājam. Skandālus bērns taisa tikai tad, kad pienāk laiks gulēt. MK noteikumos Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu” nav minēts, ka bērnam obligāti jāguļ noteiktajā laikā. Ir tikai minēts, ka pēc pusdienām bērniem jānodrošina atpūta. “Atpūta” vārda tiešajā izpratnē neietver gulēšanu – tā var būt arī bērna patstāvīga rotaļāšanās laikā, kad citi bērni guļ, ja viņš klusi spēlējas un nemodina citus. Mājās bērns guļ diendusas, taču īsāku laika periodu un vēlāk nekā bērnudārzā. Līdz ar to, visticamāk, bērns negrib gulēt noteiktajā laikā, jo viņš vēl nav noguris. Bērnudārzs atsaucas uz MK noteikumiem, kur it kā bērnam jābūt noteiktā laikā, noteiktā vietā (gultā) un jāguļ. Tomēr nevienos MK noteikumos neatradu šādu informāciju. Programma ir “Vispārizglītojošā pirmsskolas izglītības programma”. Kods: 01011111. Nekur nevarēju atrast programmu, tāpēc uzdodu jums jautājumu. Vai bērnam obligāti jāguļ bērnudārzā noteiktajā laikā? Vai arī viņš var šajā laikā spēlēties telpā, kas ir rotaļu telpa, un, ja izrāda vēlmi gulēt, tikai tad to darīt? Paldies!

A
atbild:
09. decembrī, 2022
Sarmis Mikuda
LV portāls

Pirmsskolas izglītības iestādēm (PII) ir saistoši MK noteikumi Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu”. Dienas režīmu nosaka atbilstoši bērnu vecumam un attīstībai (8. punkts). Pēc pusdienām bērniem nodrošina atpūtu (10. punkts).  Bērnu guldināšanai diennakts grupās izmanto gultas. Nodrošinot bērniem atpūtu pēc pusdienām, pieļaujams arī cits alternatīvs guldināšanas veids, ja izvēlētais veids nepasliktina bērnu labsajūtu (25. punkts). Iekārtojot PII telpas, ierīko guļamtelpu vai guļamtelpai pielāgojamu grupas telpu (20.2.3. apakšpunkts).

Tātad minētie noteikumi nosaka, ka PII ir jānodrošina bērniem atpūta pēc pusdienām, turklāt iespēja tās laikā gulēt, bet nenosaka gulēšanu kā bērniem obligātu prasību.

Papildus informējam, ka daudzas PII pieļauj bērniem pēcpusdienu atpūtas laikā veikt arī citas mierīgas un klusas aktivitātes, vienlaikus nodrošinot, ka tās nekādā veidā netraucē pārējiem bērniem, kuri vēlas gulēt. Vienlaikus lūdzam pievērst uzmanību tam, ka bērnu veselības speciālisti iesaka pirmsskolas vecuma bērniem pēcpusdienas miegu, jo tas labvēlīgi ietekmē bērnu nervu sistēmu.

Iesakām pārrunāt šo problēmu ar PII administrāciju, lai kopīgi rastu jūsu bērnam labvēlīgāko risinājumu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas