E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27943
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības noskaidrot, kā veidojas mēnešalga

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. novembrī, 2022
Andris

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 361 nodarbinātā individuālo mēnešalgu nosaka, ņemot vērā personas kvalifikāciju un kompetences, darba snieguma līmeni un regulāro darba apjomu. Vai darbiniekam ir tiesības iepazīties ar individuālo vērtējumu? Ja darbiniekam nav šādu tiesību, kurš normatīvais akts to aizliedz?

A
atbild:
20. decembrī, 2022
Valsts kanceleja
Santa Jirgensone, Komunikācijas departamenta konsultante

Ministru kabineta 2022. gada 21. jūnija noteikumos Nr. 361 “Noteikumi par valsts institūciju amatpersonu un darbinieku darba samaksu un tās noteikšanas kārtību, kā arī par profesijām un specifiskajām jomām, kurām piemērojams tirgus koeficients” ir noteikts, ka iestāde, nosakot nodarbinātā individuālo mēnešalgu, ņem vērā kvalifikāciju un kompetences, darba snieguma līmeni un regulāro darba apjomu. Tā kā minēto kritēriju novērtējums ietekmē nodarbinātā mēnešalgu, nodarbinātajam ir tiesības iepazīties ar iestādes veikto novērtējumu.

Lai gan normatīvie akti neparedz iestādei pienākumu izstrādāt darba samaksas sistēmas nolikumu, šāda nolikuma izstrāde ir ieteicama. Vienlaikus jāņem vērā, ka Valsts sekretāru 2022. gada 9. jūnija sanāksmē tika panākta vienošanās, ka iestādes savus darba samaksas sistēmas nolikumus var izstrādāt līdz 2022. gada beigām (prot. Nr. 20 3. §). Ievērojot iepriekš minēto, iestādei var nebūt izstrādāts atsevišķs darba samaksas sistēmas nolikums.

Tomēr iestādei ir jāspēj katram nodarbinātajam paskaidrot, kā ir veidojusies attiecīgās personas individuālā mēnešalga un kāds ir veikto kritēriju izvērtējuma rezultāts. Tādā veidā nodarbinātais var pārliecināties, ka mēnešalgas noteikšanā ir ievērota objektivitāte.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas