E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27926
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība
7
7

Par valsts valodas zināšanu apjomu un valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. novembrī, 2022
Anna

Labdien! Krievijas Federācijas pilsoņiem (kuri iepriekš bija Latvijas nepilsoņi) līdz 01.09.2023. ir jākārto latviešu valodas tests. Es baidos, ka nespēšu nokārtot eksāmenu, un vēlos uzzināt, kas ar mani notiks pēc 01.09.2023.? 2024. gadā man būs 75 gadi. Vai man būs atbrīvojums no eksāmena saistībā ar manu vecumu, ja es vēlreiz nosūtīšu dokumentus pēc 01.09.2023.? Man ir arī pieauguši bērni, kuri nav Latvijas pilsoņi un dzīvo Latvijā. Vai saskaņā ar Imigrācijas likuma 30. pantu man ir tiesības saņemt termiņuzturēšanās atļauju Latvijā? Paldies!

A
atbild:
09. decembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sniegto informāciju Krievijas Federācijas pilsoņiem, kuri pirms KF pilsonības iegūšanas bijuši Latvijas pilsoņi vai Latvijas nepilsoņi un saņēmuši pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saskaņā ar Imigrācijas likuma 24. panta pirmās daļas 8. punktu, 2023. gada 1. septembrī visas Krievijas Federācijas pilsoņiem izsniegtās pastāvīgās uzturēšanās atļaujas, kas izsniegtas saskaņā ar Imigrācijas likuma 24. panta pirmās daļas 8. punktu, kļūs nederīgas.

Personai, kura vēlas turpināt uzturēties Latvijas Republikā, nezaudējot pastāvīgā iedzīvotāja statusu, līdz 2023. gada 1. septembrim ir jāsaņem jauna pastāvīgās uzturēšanās atļauja jeb Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statuss.

Lai pieprasītu Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusu, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē jāiesniedz pieteikums (atsūtot pa pastu parastā, neierakstītā vēstulē vai elektroniski, apstiprinot ar drošu elektronisko parakstu):

  • brīvas formas iesniegums;
  • pases kopija;
  • dokuments, kas apliecina nokārtotu valsts valodas pārbaudi (līmenis A2, apliecinājums izsniegts, sākot no 01.02.2001.), vai dokuments, kas apliecina, ka valsts valodas pārbaude nav jākārto;

Saskaņā ar MK 08.03.2022. noteikumu Nr. 157 “Noteikumi par valsts valodas zināšanu apjomu un valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību” (stājas spēkā 01.01.2023.) 7. punktu pārbaudi nekārto persona, kura ir sasniegusi 75 gadu vecumu.

  • dokuments, kas apliecina regulārus finanšu līdzekļus vismaz minimālās algas mēnesī apmērā pēdējo 12 mēnešu laikā, vai apliecinājums par to, ka piešķirta pensija Latvijas Republikā.

Pirms dokumentu iesniegšanas jāveic valsts nodevas samaksa.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas