E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27857
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: E-vide
2
2

Vai iestādei jāievēro iesniedzēja norādītais dokumenta paziņošanas veids

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2022
Alex

Sveicināti! Uzrakstot oficiālu iesniegumu policijā, norādot faktiskās dzīvesvietas adresi (atšķiras no deklarētās), pieprasot atbildēt uz manu iesniegumu elektroniski, parakstot iesniegumu ar e-parakstu un nosūtot uz oficiālo policijas e-pasta adresi, saņēmu atbildi uz manu deklarēto dzīvesvietas adresi, kas atšķiras no manas faktiskās dzīvesvietas adreses. Tā kā nedzīvoju deklarētajā dzīvesvietā, man nebija iespējams iepazīties ar atbildes saturu. Vai policijai obligāti ir jāizpilda prasība elektroniski atbildēt uz elektroniski parakstītiem iesniegumiem? Ja tiek atbildēts ar ierakstītu vēstuli, vai tā ir jāsūta uz faktisko dzīvesvietas adresi, kas norādīta iesniegumā?

A
atbild:
21. novembrī, 2022
Sandis Zellis
jurists

Iesniegumu likuma 5. panta septītā daļa noteic, ka privātpersonu minētajā likumā noteiktajos gadījumos informē saskaņā ar Paziņošanas likumu. Attiecīgi Paziņošanas likuma 4. panta pirmā daļa nosaka, ka fiziskajai personai dokumentu paziņo uz deklarētās dzīvesvietas adresi vai deklarācijā norādīto papildu adresi; dokumentu var paziņot uz citu adresi gadījumā, ja adresāts norādījis uz objektīviem apstākļiem, kādēļ tas nepieciešams, turklāt adresātam ir pienākums būt sasniedzamam norādītajā adresē.

Ievērojot minēto, likums pieļauj iespēju dokumentus paziņot uz iesniegumā norādīto adresi, kas nav iesniedzēja deklarētā dzīvesvietas adrese, tomēr tas nav iestādes absolūts pienākums. Arī Iesniegumu likuma 3. panta otrā daļa noteic –, ja ārējā normatīvajā aktā nav noteikts konkrēts dokumenta paziņošanas veids, iestāde pati izvēlas tādu veidu, kas nodrošinātu atbilstošu dokumenta paziņošanu adresātam; iestāde pēc iespējas ņem vērā adresāta norādīto dokumenta paziņošanas veidu. Savukārt, ja iesniedzējam ir aktivizēts oficiālās elektroniskās adreses konts, kas pieejams portālā latvija.lv, atbilstoši Paziņošanas likuma 9. panta pirmajai prim daļai iestādei nav izvēles brīvības dokumenta paziņošanas veida izvēlē, tai ir pienākums dokumentus paziņot uz oficiālo elektronisko adresi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas