E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27839
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Atsevišķs skaitītājs un norēķini par apkuri

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. novembrī, 2022
Eva

Здравствуйте! Я живу в многоквартирном доме, где несколько лет назад я установила отдельный счётчик на отопление, а остальные жильцы платят согласно общему счётчику на целый дом. Независимо от моего показания счётчика, самоуправление дома (biedrība) начисляет мне потери в размере 25 евро. Были месяца, когда я не использовала отопление совсем и показание было 0 евро, но в счёте мне насчитали потери в размере 25 евро. Я выяснила, что другие жильцы, которые не имеют возможность регулировать отопление, и платят согласно общему счётчику на весь дом не имеют в счёте статью расходов “потери”. Например за октябрь месяц соседи заплатили 20 евро за отопление, а я 25 евро только за потери, хотя отоплением не пользовалась. Какой правильный метод начисления расходов за отопление и его потери? Должны ли потери распределяться на всех жильцов равномерно или согласно квадратуре? Должна ли я платить потери, если у меня свой счётчик и все трубы, которые ведут к моей квартире изолированы согласно нормам и требованиям? Управляющие дома игнорируют мои запросы. Куда мне обратиться за решением данной проблемы? Каждый месяц я подаю показание счётчика за отопление, за свои деньги его устанавливаю и проверяю, но почему-то вынуждена платить потери в размере фиксированной суммы каждый месяц во время отопительного сезона. Спасибо.

Sveiki! Dzīvoju daudzdzīvokļu mājā, kurā pirms dažiem gadiem uzstādīju atsevišķu skaitītāju apkurei, un pārējie iedzīvotāji maksā pēc vispārējiem skaitītājiem visai mājai. Neatkarīgi no mana skaitītāja rādījuma mājas pašvaldība (biedrība) man iekasē zaudējumus 25 eiro apmērā. Bija mēneši, kad apkuri nelietoju vispār un rādījums bija 0 eiro, taču rēķinā vienalga tika iekasēti zaudējumi 25 eiro apmērā. Noskaidroju, ka citiem iedzīvotājiem, kuriem nav iespējas regulēt apkuri un norēķināties pēc vispārējā skaitītāja par visu māju, rēķinā nav “zaudējumu” izdevumu pozīcijas. Piemēram, oktobrī kaimiņi maksāja 20 eiro par apkuri, savukārt es 25 eiro maksāju tikai par zaudējumiem, lai gan apkuri neizmantoju. Kāda ir pareizā apkures izmaksu un zudumu aprēķināšanas metode? Vai zaudējumi jāsadala vienmērīgi visiem īpašniekiem vai pēc kvadratūras? Vai man ir jāmaksā zaudējumi, ja ir savs skaitītājs un visas caurules, kas ved uz manu dzīvokli, ir izolētas atbilstoši normām? Namu apsaimniekotāji manus lūgumus ignorē. Kur es varu vērsties, lai atrisinātu šo problēmu? Katru mēnesi iesniedzu rādījumu no apkures skaitītāja, uzstādu un pārbaudu par savu naudu, bet nez kāpēc katru mēnesi apkures sezonā jāmaksā zaudējumi fiksētā apmērā. Paldies!

A
atbild:
14. novembrī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

LV portāls jau iepriekš ir skaidrojis: vienā atsevišķā dzīvoklī uzstādot siltuma skaitītāju, nebūs iespējams norēķināties pēc tā rādījumiem. Lai daudzdzīvokļu mājā patērētās siltumenerģijas sadale varētu notikt pēc dzīvokļos uzstādītajiem individuālajiem siltumenerģijas skaitītājiem, ar tiem ir jāaprīko pilnīgi visi dzīvokļi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas