E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27818
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai tēvs varēs saņemt vecāku pabalstu par pirmo bērnu, ja mamma būs BKA ar nākamo bērnu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. novembrī, 2022
Madara

Labdien! Atrodos BKA līdz novembrim, bet šobrīd esmu stāvoklī ar otro bērniņu, kurš dzims maijā. Vai ir iespēja, ka, noslēdzot šo BKA pie darba devēja un atverot nākamo B lapu, bērna tēvs var pārņemt pašreizējo BKA uz sava vārda, kamēr strādā? Un es tikmēr dodos nākamajā BKA?

A
atbild:
23. novembrī, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

No jautātā saprotams, ka esat darba attiecībās un atrodaties bērna kopšanas atvaļinājumā, un vēlaties zināt, vai varat savstarpēji ar bērna tēvu mainīties vietām kā pabalsta saņēmēji.

Lai piešķirtu grūtniecības atvaļinājumu par nākamo bērnu, darba devējam būs jāpārtrauc jums piešķirtais bērna kopšanas atvaļinājums, jo divos atvaļinājumos vienlaikus darba ņēmējs atrasties nevar. Par laika periodu, kad jums tiks piešķirts maternitātes pabalsts, vecāku pabalstu par pirmo bērnu varēsiet turpināt saņemt 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra. Bērna kopšanas pabalsta izmaksa 171 eiro apmērā par pirmo bērnu maternitātes pabalsta saņemšanas laikā saglabāsies.

Vecāki vecāku pabalsta saņemšanas periodā var arī savstarpēji mainīties kā pabalsta saņēmēji.

Tas nozīmē, ka jums ir tiesības atteikties no turpmākās vecāku pabalsta saņemšanas par pirmo bērnu. Savukārt bērna tēvam ir jāiesniedz iesniegums pabalsta piešķiršanai, norādot datumu, ar kuru vēlas turpmāk pabalstu saņemt (būtībā tā ir nākamā diena, kas seko datumam, ar kuru mātei ir pārtraukta vecāku pabalsta izmaksa).

Otram vecākam pieprasītais vecāku pabalsts tiks piešķirts un aprēķināts no viņa vidējās iemaksu algas. Vidējo algu aprēķina par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāros mēnešus pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (datums, ar kuru piešķir vecāku pabalstu).

Pabalsts tēvam tiks izmaksāts apmērā, kāds bija jūsu sākotnēji izvēlētais pabalsta saņemšanas ilgums un apmērs (43,75% vai 60% no vidējās algas). Ja bērna tēvs vēlēsies saņemt vecāku pabalstu, turpinot strādāt, proti, nedosies bērna kopšanas atvaļinājumā, tad viņam šis pabalsts tiks izmaksāts 50% no piešķirtā pabalsta apmēra.

Tēvs vecāku pabalstu par pirmo bērnu varēs turpināt saņemt arī laika periodā, kad jūs atradīsieties kopšanas atvaļinājumā ar nākamo bērnu un saņemsiet vecāku pabalstu par otro bērnu.

Sakarā ar likumdošanas izmaiņām no 01.01.2023. tēvam saistībā ar otrā bērniņa piedzimšanu būs tiesības uz divu kalendāro mēnešu nenododamo daļu, kuru viņš savukārt varēs izmantot tikai pēc vecāku pabalsta saņemšanas par pirmo bērnu. Vecāku pabalsta nenododamās daļas divus mēnešus tētis varēs izmantot līdz bērna 8 gadu vecumam, bet jāatceras: lai to saņemtu, būs jāatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas