E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27780
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kā iegūt īpašumā zemi zem ēkām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. novembrī, 2022
Edgars

Labdien! Kā es varu iegādāties pieguļošo lauksaimniecības zemi, kas atrodas zem mana lauku īpašuma (dzīvojamā māja un saimniecības ēka)? Zeme netika privatizēta, esošais īpašnieks ir novada pašvaldība (tiesiskais valdītājs). Varbūt ir noteiktas kādas atlaides vai citi atvieglojumi, lai es šo zemi varētu iegādāties (privatizēt)? Paldies!

A
atbild:
09. novembrī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Šajā situācijā jums ir lietošanas tiesības uz pašvaldības zemi. Grozījumi likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” no 2022. gada 1. janvāra paredz ieviest zemes likumiskās lietošanas maksājumu – 4% gadā no zemes kadastrālās vērtības.

Likuma 38. pantā noteikts: “Ja būve ir patstāvīgs īpašuma objekts saskaņā ar šī likuma 14. panta pirmās daļas 1., 2., 3. vai 4. punktu, līdz būves apvienošanai vienā īpašumā ar zemi būves īpašniekam uz likuma pamata ir lietošanas tiesības uz zemi, ciktāl tās nepieciešamas īpašuma tiesību īstenošanai pār būvi.”

Lai zemi zem ēkām privatizētu, jums jāvēršas vietējā pašvaldībā. Katra pašvaldība ir tiesīga noteikt dažādus atvieglojumus iedzīvotājiem, kas dzīvo konkrētā pašvaldībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas