E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27769
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Pušu vienošanās līguma noslēgšana un tiesības uz bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. novembrī, 2022
Elīna

Labdien. Uzņēmumā strādāju 4 mēnešus, pārbaudes laiks ir pagājis. Nesen paprasīja pārrakstīt pēc savstarpējas vienošanās. Nebija oficiāla brīdinājuma, ka viņi nav apmierināti ar manu darbu. Vai es varu pieprasīt atlaišanas kompensāciju? Un vai es varu saņemt bezdarbnieka pabalstu, ja pēdējo gadu esmu strādājis dažādās vietās, bet bez pārtraukumiem?

A
atbild:
09. novembrī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums pušu vienošanās līguma (DL 114. pants) noslēgšanas gadījumā neuzliek pienākumu nevienai no pusēm iepriekš brīdināt par šāda līguma sagatavošanu. Pušu savstarpējās vienošanās līgumu ir tiesīgi rosināt gan darba devējs, gan darbinieks, ja darba attiecības vēlas izbeigt ar darba devēja uzteikumu (DL 101. panta pirmā daļa) nesaistītu iemeslu dēļ. Tas nozīmē, ka vienošanās līguma noslēgšana nav tieši saistīta ar darba devēja neapmierinātību ar darbinieka darbu, tam var būt arī citi iemesli.

Šāda vienošanās neuzliek obligātu pienākumu darba devējam izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu, jo likums to neprasa. Tomēr, ievērojot, ka šī ir pušu vienošanās, puses var vienoties par līguma noteikumiem, tostarp darbinieks var rosināt līgumā iekļaut atlaišanas pabalsta izmaksu. Pušu vienošanās gadījumā ir svarīgi pārliecināties, ka jebkādas izmaksas ir tieši, skaidri un saprotami rakstveidā ietvertas pušu vienošanās tekstā.

Pretendēt uz bezdarbnieka pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā var persona, kurai Nodarbinātības valsts aģentūra piešķīrusi bezdarbnieka statusu. Ja Nodarbinātības valsts aģentūra piešķir bezdarbnieka statusu, pabalsts tiek piešķirts, ja:

  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • Latvijā veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā.

Ja darba attiecības būs pārtrauktas, darba devējam un darbiniekam savstarpēji vienojoties:

  • pabalstu piešķirs no dienas, kad iesniegsiet iesniegumu pabalsta piešķiršanai.

Neatkarīgi no tā, kā puses izbeigušas darba tiesiskās attiecības, darbiniekam ir tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu, taču ir nianses:

  • ja darba tiesiskās attiecības pārtrauktas pēc darba devēja iniciatīvas vai saskaņā ar abpusēju vienošanos, pabalstu piešķir no dienas, kad VSAA saņēmusi iesniegumu bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai. Bezdarbnieka pabalsta izmaksa tiek uzsākta nākamajā mēnesī;
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas